Képtelen kémregény
béel
2018. március 14. szerda, 11:38
A PSD elnöke szerint emellett pártja belügyeibe és a főügyészi kinevezésekbe is beleszólt a hírszerzés.

Egyre vadabb dolgokat állít a titkosszolgálatok és a politikum összefonódásáról az egyik legfontosabb román állami tisztség betöltője: Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke szerint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) fontos állami kinevezésekbe avatkozott be, többek között kormányok összetételére és a főügyészek kilétére is befolyással bírt.

A történetben a SRI egykori vezetői, George Maior igazgató – jelenlegi washingtoni nagykövet – és Florian Coldea tábornok, a hírszerző szolgálat volt első igazgatóhelyettese is szerepel – ő az, akinek tavaly távoznia kellett tisztségéből, miután azzal vádolták meg, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjével együtt saját szakállukra fabrikáltak bűnvádi ügyeket az útjukban levő politikusok, illetve üzletemberek ellen.

Dragnea kedden este az Antena 3 hírcsatornának beszélt arról, hogy Gabriel Oprea volt belügyminiszter  azt mondta neki:

Coldea – akit Oprea csak „a jogállamként” aposztrofált, bele akart szólni abba, ki kerüljön a Szociáldemokrata Párt (PSD) élére.

Coldea kiszemeltje Valeriu Zgonea volt – ő később a képviselőház elnöke lett, de leváltották, miután összetűzésbe került Dragneával –, az alelnöki tisztséget pedig Dragneának és Opreának kellett volna betöltenie. Dragnea ebbe azonban nem egyezett bele, így Coldea végül elfogadta, hogy ő legyen a pártelnök.

A 2012-es kormányalakítás kapcsán Dragnea azt állította, hogy George Maior akkori SRI-vezér átadott egy listát Victor Ponta megbízott kormányfőnek, amely a hírszerzés által a kabinetben kívánatos személyek nevét tartalmazta. Így lett többek között Ioan Rus a belügyminiszter Dragnea helyett.

A PSD elnöke egyúttal azt is kijelentette, hogy szintén a SRI kívánságára nevezték ki Tiberiu Niţut a legfőbb ügyészség, Alina Bicát a szervezett bűnözés elleni ügyészség, Laura Kövesit pedig a korrupcióellenes ügyészség élére. Kinevezésükről Traian Băsescu akkori államfő állapodott meg George Maiorral, és a megállapodás eredményét közölték Victor Pontával.

Victor Ponta azonnal reagált Dragnea állításaira, és izomból cáfolta azokat, keresetlenül hazugnak nevezve őt.

Elmondása szerint a kormány összetételéről kizárólag az akkori koalíciós vezetők tárgyaltak, és maga Dragnea is részt vett az egyeztetéseken.

Be is mószerolta Dragneát, azt állítva: az felhívta Maiort és Coldeát, és a támogatásukat kérte ahhoz, hogy ő lehessen a belügyminiszter. Cserében azt ígérte, mindent megtesz, amit a SRI kér. Szerinte Coldea és Maior is sokat tud Dragneáról, és ha elkezdenek beszélni, akkor a PSD elnöke „150 évre börtönbe kerül”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25755
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.
Az egyik szociáldemokrata vezér szerint a polgármesterek és a szavazók követelik az újabb PSD-marsot.
Egy erkölcs nélküli állam jobba tenné, ha szépen kiiratkozna minden klubból és lemászna a térképről.
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.