Képtelen kémregény
béel
2018. március 14. szerda, 11:38
A PSD elnöke szerint emellett pártja belügyeibe és a főügyészi kinevezésekbe is beleszólt a hírszerzés.

Egyre vadabb dolgokat állít a titkosszolgálatok és a politikum összefonódásáról az egyik legfontosabb román állami tisztség betöltője: Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke szerint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) fontos állami kinevezésekbe avatkozott be, többek között kormányok összetételére és a főügyészek kilétére is befolyással bírt.

A történetben a SRI egykori vezetői, George Maior igazgató – jelenlegi washingtoni nagykövet – és Florian Coldea tábornok, a hírszerző szolgálat volt első igazgatóhelyettese is szerepel – ő az, akinek tavaly távoznia kellett tisztségéből, miután azzal vádolták meg, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjével együtt saját szakállukra fabrikáltak bűnvádi ügyeket az útjukban levő politikusok, illetve üzletemberek ellen.

Dragnea kedden este az Antena 3 hírcsatornának beszélt arról, hogy Gabriel Oprea volt belügyminiszter  azt mondta neki:

Coldea – akit Oprea csak „a jogállamként” aposztrofált, bele akart szólni abba, ki kerüljön a Szociáldemokrata Párt (PSD) élére.

Coldea kiszemeltje Valeriu Zgonea volt – ő később a képviselőház elnöke lett, de leváltották, miután összetűzésbe került Dragneával –, az alelnöki tisztséget pedig Dragneának és Opreának kellett volna betöltenie. Dragnea ebbe azonban nem egyezett bele, így Coldea végül elfogadta, hogy ő legyen a pártelnök.

A 2012-es kormányalakítás kapcsán Dragnea azt állította, hogy George Maior akkori SRI-vezér átadott egy listát Victor Ponta megbízott kormányfőnek, amely a hírszerzés által a kabinetben kívánatos személyek nevét tartalmazta. Így lett többek között Ioan Rus a belügyminiszter Dragnea helyett.

A PSD elnöke egyúttal azt is kijelentette, hogy szintén a SRI kívánságára nevezték ki Tiberiu Niţut a legfőbb ügyészség, Alina Bicát a szervezett bűnözés elleni ügyészség, Laura Kövesit pedig a korrupcióellenes ügyészség élére. Kinevezésükről Traian Băsescu akkori államfő állapodott meg George Maiorral, és a megállapodás eredményét közölték Victor Pontával.

Victor Ponta azonnal reagált Dragnea állításaira, és izomból cáfolta azokat, keresetlenül hazugnak nevezve őt.

Elmondása szerint a kormány összetételéről kizárólag az akkori koalíciós vezetők tárgyaltak, és maga Dragnea is részt vett az egyeztetéseken.

Be is mószerolta Dragneát, azt állítva: az felhívta Maiort és Coldeát, és a támogatásukat kérte ahhoz, hogy ő lehessen a belügyminiszter. Cserében azt ígérte, mindent megtesz, amit a SRI kér. Szerinte Coldea és Maior is sokat tud Dragneáról, és ha elkezdenek beszélni, akkor a PSD elnöke „150 évre börtönbe kerül”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25755
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.