Elöntött udvar Háromszéken | A Kovászna megyei katasztrófaelhárítás felvétele
Vízállás
béel
2018. március 14. szerda, 09:57
Háztartásokat és iskolákat öntött el a víz, utakat kellett lezárni.

Egyre jelentősebb problémákat okoznak a Székelyföldön a tavaszi áradások: az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerdán harmadfokú árvízkészültséget rendelt el  a Bodza folyóra.

A vörös riasztás 12 óráig van érvényben, és Brassó, Kovászna, valamint Buzău megyét érinti.

A lezúduló eső és a hóolvadás miatt kedden este több háztartást és mezőgazdasági területet elöntött a víz Kovászna megyében, elsősorban Barót és Bodzaforduló  környékén, de gondok akadtak a megyeszékhelyen is.

A katasztrófavédelem szakemberei szivattyúkkal segítettek azoknak, akiknek háztartását elöntötte az ár, elsősorban Bácsteleken, valamint a Bodzafordulóhoz tartozó Bredéten és Virágospatakon, de több sepsiszentgyörgyi lakás alagsorába is befolyt a víz – mondta el Marius Tolvaj szóvivő.

Szitabodzán 31 háztartást öntött el az ár, és behatolt a víz néhány árkosi gazdaságba is.

Ioan Ilaş, a Kovászna megyei vízgazdálkodási hivatal igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy Barót térségében a Kormos patak túllépte a veszélyességi szintet, a Vargyas patak pedig meghaladta a készültségi szintet.

Az úttesten összegyűlt víz miatt szerda reggel lezárták a 10-es országutat Siriu és Szitabodza között.

Nem kímélik az áradások Hargita megyét sem: Gyergyószárhegyen mind a négy iskolában fel kellett függeszteni a tanítást, miután a víz elöntötte az udvarukat. Danguly Ervin polgármester elmondta, a helyi katasztrófavédelmi bizottság döntését a megyei tanfelügyelőség is jóváhagyta, így a mintegy 390 diák szerdán otthon marad.

A településen egyébként mintegy 400 háztartást öntött el a víz. Kedden este két személyt az önkéntes tűzoltóknak kellett kimenteniük a víz által elsodort autójukból. A megyében több más településen is gondot okoz az árvíz, a 11B főúton, Csíkkozmás és Kézdivásárhely között a vízátfolyás miatt le kellet zárni a forgalmat, de az útzárat szerdán reggel feloldották.

A belügyminisztérium közleménye szerint összesen 15 megye 71 településén okoznak gondot az áradások.

FRISSÍTÉS:

Székelyföld perifériáján, Brassó és Maros megyében is áradnak a patakok, több iskolát kellett emiatt ma bezárni, egyes utak nem vagy nehezen járhatók.

Az elmúlt órák heves esőzései miatt felfüggesztették az oktatást négy Brassó megyei iskolában – közölte Ion Negrilă megyei főtanfelügyelő. Az oktatási minisztériumnak is elküldött átirat értelmében szerdán szünetel az oktatás a homoródi, a királyhalmi, a kutastelepi, valamint a paltini iskolában. Brassó megyében harmadfokú árvízkészültség van szerda 12 óráig.

Lezárták a forgalmat szerda reggel a 13C jelzésű országút Héjjasfalva és a Hargita megyei Rugonfalva közötti szakaszán – közölte a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR). Az intézkedésre azért volt szükség, mert a Küküllő folyó kilépett a medréből, és 70 centiméteres víz borítja az utat, körülbelül 110 méteren.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25754
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.