Elöntött udvar Háromszéken | A Kovászna megyei katasztrófaelhárítás felvétele
Vízállás
béel
2018. március 14. szerda, 09:57
Háztartásokat és iskolákat öntött el a víz, utakat kellett lezárni.

Egyre jelentősebb problémákat okoznak a Székelyföldön a tavaszi áradások: az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerdán harmadfokú árvízkészültséget rendelt el  a Bodza folyóra.

A vörös riasztás 12 óráig van érvényben, és Brassó, Kovászna, valamint Buzău megyét érinti.

A lezúduló eső és a hóolvadás miatt kedden este több háztartást és mezőgazdasági területet elöntött a víz Kovászna megyében, elsősorban Barót és Bodzaforduló  környékén, de gondok akadtak a megyeszékhelyen is.

A katasztrófavédelem szakemberei szivattyúkkal segítettek azoknak, akiknek háztartását elöntötte az ár, elsősorban Bácsteleken, valamint a Bodzafordulóhoz tartozó Bredéten és Virágospatakon, de több sepsiszentgyörgyi lakás alagsorába is befolyt a víz – mondta el Marius Tolvaj szóvivő.

Szitabodzán 31 háztartást öntött el az ár, és behatolt a víz néhány árkosi gazdaságba is.

Ioan Ilaş, a Kovászna megyei vízgazdálkodási hivatal igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy Barót térségében a Kormos patak túllépte a veszélyességi szintet, a Vargyas patak pedig meghaladta a készültségi szintet.

Az úttesten összegyűlt víz miatt szerda reggel lezárták a 10-es országutat Siriu és Szitabodza között.

Nem kímélik az áradások Hargita megyét sem: Gyergyószárhegyen mind a négy iskolában fel kellett függeszteni a tanítást, miután a víz elöntötte az udvarukat. Danguly Ervin polgármester elmondta, a helyi katasztrófavédelmi bizottság döntését a megyei tanfelügyelőség is jóváhagyta, így a mintegy 390 diák szerdán otthon marad.

A településen egyébként mintegy 400 háztartást öntött el a víz. Kedden este két személyt az önkéntes tűzoltóknak kellett kimenteniük a víz által elsodort autójukból. A megyében több más településen is gondot okoz az árvíz, a 11B főúton, Csíkkozmás és Kézdivásárhely között a vízátfolyás miatt le kellet zárni a forgalmat, de az útzárat szerdán reggel feloldották.

A belügyminisztérium közleménye szerint összesen 15 megye 71 településén okoznak gondot az áradások.

FRISSÍTÉS:

Székelyföld perifériáján, Brassó és Maros megyében is áradnak a patakok, több iskolát kellett emiatt ma bezárni, egyes utak nem vagy nehezen járhatók.

Az elmúlt órák heves esőzései miatt felfüggesztették az oktatást négy Brassó megyei iskolában – közölte Ion Negrilă megyei főtanfelügyelő. Az oktatási minisztériumnak is elküldött átirat értelmében szerdán szünetel az oktatás a homoródi, a királyhalmi, a kutastelepi, valamint a paltini iskolában. Brassó megyében harmadfokú árvízkészültség van szerda 12 óráig.

Lezárták a forgalmat szerda reggel a 13C jelzésű országút Héjjasfalva és a Hargita megyei Rugonfalva közötti szakaszán – közölte a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR). Az intézkedésre azért volt szükség, mert a Küküllő folyó kilépett a medréből, és 70 centiméteres víz borítja az utat, körülbelül 110 méteren.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25754
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Mondjuk, a párt eddigi retorikája alapján ezen nem is csodálkozunk.
Nem volt ellenfele a hivatalban levő államfőnek.
Kamerával, persze. Ahogy illik.
Legalábbis a havas, havas esős és ónos esős része.
Nem az útviszonyoknak megfelelően autóztak.
Szombaton ünnepélyes keretek között tették le az új épület alapkövét.
Leállíttatták a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.
Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Kattintás után kiderül! (Vagy nem, de legalább szavazhat róla.)
A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
És hogyan emlékezzünk rá? 1848 a népünnepély, az erőszak és a megdicsőülés között.
Eddig az volt a román diskurzus központi témája, hogy jaj, a magyarok elrabolták a nemzeti gázt. Most meg az, hogy a magyarok tulajdonképpen ráfaragtak a gázügyletre.