Elöntött udvar Háromszéken | A Kovászna megyei katasztrófaelhárítás felvétele
Vízállás
béel
2018. március 14. szerda, 09:57
Háztartásokat és iskolákat öntött el a víz, utakat kellett lezárni.

Egyre jelentősebb problémákat okoznak a Székelyföldön a tavaszi áradások: az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerdán harmadfokú árvízkészültséget rendelt el  a Bodza folyóra.

A vörös riasztás 12 óráig van érvényben, és Brassó, Kovászna, valamint Buzău megyét érinti.

A lezúduló eső és a hóolvadás miatt kedden este több háztartást és mezőgazdasági területet elöntött a víz Kovászna megyében, elsősorban Barót és Bodzaforduló  környékén, de gondok akadtak a megyeszékhelyen is.

A katasztrófavédelem szakemberei szivattyúkkal segítettek azoknak, akiknek háztartását elöntötte az ár, elsősorban Bácsteleken, valamint a Bodzafordulóhoz tartozó Bredéten és Virágospatakon, de több sepsiszentgyörgyi lakás alagsorába is befolyt a víz – mondta el Marius Tolvaj szóvivő.

Szitabodzán 31 háztartást öntött el az ár, és behatolt a víz néhány árkosi gazdaságba is.

Ioan Ilaş, a Kovászna megyei vízgazdálkodási hivatal igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy Barót térségében a Kormos patak túllépte a veszélyességi szintet, a Vargyas patak pedig meghaladta a készültségi szintet.

Az úttesten összegyűlt víz miatt szerda reggel lezárták a 10-es országutat Siriu és Szitabodza között.

Nem kímélik az áradások Hargita megyét sem: Gyergyószárhegyen mind a négy iskolában fel kellett függeszteni a tanítást, miután a víz elöntötte az udvarukat. Danguly Ervin polgármester elmondta, a helyi katasztrófavédelmi bizottság döntését a megyei tanfelügyelőség is jóváhagyta, így a mintegy 390 diák szerdán otthon marad.

A településen egyébként mintegy 400 háztartást öntött el a víz. Kedden este két személyt az önkéntes tűzoltóknak kellett kimenteniük a víz által elsodort autójukból. A megyében több más településen is gondot okoz az árvíz, a 11B főúton, Csíkkozmás és Kézdivásárhely között a vízátfolyás miatt le kellet zárni a forgalmat, de az útzárat szerdán reggel feloldották.

A belügyminisztérium közleménye szerint összesen 15 megye 71 településén okoznak gondot az áradások.

FRISSÍTÉS:

Székelyföld perifériáján, Brassó és Maros megyében is áradnak a patakok, több iskolát kellett emiatt ma bezárni, egyes utak nem vagy nehezen járhatók.

Az elmúlt órák heves esőzései miatt felfüggesztették az oktatást négy Brassó megyei iskolában – közölte Ion Negrilă megyei főtanfelügyelő. Az oktatási minisztériumnak is elküldött átirat értelmében szerdán szünetel az oktatás a homoródi, a királyhalmi, a kutastelepi, valamint a paltini iskolában. Brassó megyében harmadfokú árvízkészültség van szerda 12 óráig.

Lezárták a forgalmat szerda reggel a 13C jelzésű országút Héjjasfalva és a Hargita megyei Rugonfalva közötti szakaszán – közölte a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR). Az intézkedésre azért volt szükség, mert a Küküllő folyó kilépett a medréből, és 70 centiméteres víz borítja az utat, körülbelül 110 méteren.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25754
Túlfizetik Romániában a közalkalmazottakat, pedig a gazdasági helyzet nem indokolja a bőkezűséget.
A Kolozs Megyei Tanács elnöke aláírta a felszámolás megtervezésének és végrehajtásának rendeletét.
Felújították a brassói Zsinór utcát, ezután perselypénzből tartanák rendben.
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
Kevesebb lesz az autó, több a fa, jobban érvényesülnek a műemlék épületek és a teljes Farkas utca élhetőbbé, bensőségesebbé válik – ígérik a polgármesteri hivatal által kiírt tervpályázat nyertesei. A győztes terv részleteit Macalik Arnold, a Mossfern építészeti iroda képviselője tárta fel a Főtérnek.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Erről Csíksomlyón közös állásfoglalást is megfogalmaztak.
Mindenkinek elgurult a gyógyszere a családról szóló népszavazás kapcsán?
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.