Nagyon ki akarja rúgni Toader Kövesit

Ezért az alkotmánybírósághoz fordul, ha az államfő nem meneszti a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét.
Hirdetés

Nem hagyja magát Tudorel Toader igazságügy-miniszter, aki pár hete Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezetőjének menesztését kezdeményezte az általa elkövetett hivatali visszaélésekre és alkotmánysértésekre hivatkozva. Közölte ugyanis: készen áll arra, hogy az alkotmánybírósághoz forduljon, amennyiben Klaus Iohannis államfő elutasítja a korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívására vonatkozó javaslatát.

Tudorel Toader hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, egyelőre várja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege véleményezésének indoklását.

„A döntést pár perc alatt meghozták, de az indoklás megszövegezése már két hete tart, mert nehéz az evidenciák ellen érvelni. Nehéz gratulálni valakinek, amiért három ízben is megszegte az alkotmányt. Vagyis fél év leforgása alatt ugyanaz a személy három alkalommal idézett elő alkotmányos természetű jogi konfliktust a hatalmi ágak között. (…) Várjuk meg tehát a CSM ügyészi részlegének indoklását, várjuk meg az elnök döntését, majd mi is döntünk” – fogalmazott Toader.

Az igazságügy-miniszter február 22-én jelentette be, hogy kezdeményezte Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívását. A CSM ügyészi részlege öt nappal később kedvezőtlenül véleményezte a tárcavezető javaslatát, amelyről azonban Klaus Iohannis államfőnek kell meghoznia a végső döntést.

Hirdetés