Egyre nagyobb kabaré a helyi választottak különnyugdíja

A kezdeményezője visszavonta az aláírását, de azért megszavazza, mert a lelke nem hagyja.
Hirdetés
Lelki gyötrelmet okozott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) saját képviselőjének, Corneliu Olarunak, annak a 21 honatya egyikének, aki a nyugdíj melletti plusz járandóságot kezdeményezte a helyi választottak számára.
 
A törvényjavaslat jövő év elejétől az öregségi nyugdíj mellett pluszjárandóságot biztosítana az újabb mandátumot nem vállaló polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök, illetve megyeitanács-alelnökök számára, amikor nyugdíjba vonulnak. Az extra juttatás összege a bruttó minimálbér egynegyede szorozva a hivatalban töltött mandátumok számával, de legtöbb hárommal.
 
A javaslat szerint nem részesülhetnek a juttatásból azok a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és megyeitanács-alelnökök, akiket jogerősen elítéltek tisztségük gyakorlása közben elkövetett korrupciós bűncselekmények miatt. Azok az elöljárók, akik ellen bűnvádi eljárás van folyamatban, csak a jogerős ítélet kimondása után igényelhetik a járandóságot.
 
A lelki gyötrelmet pedig az okozta, hogy a PNL felébredt:
  • ez lényegében extra nyugdíj, amit az alkotmánybíróság már kétszer megvétózott;
  • az USR-n kívül minden pártból akadt egy-két honatya, aki aláírta a kezdeményezést, így a PNL már nem játszhatja a szentet a törvényhozásban;
  • ezért a PNL vezetőtanácsa letiltotta a honatyáit a kezdeményezésről.
Corneliu Olaru kezdeményező a News.ro-nak panaszolta el, hogy bizony ő is visszavonja az aláírását, pedig teljesen méltánytalannak tartja, hogy számos helyi választott tisztségviselő csekély összegű öregségi nyugdíjat kap. 
 
Szerinte félreértés, hogy ezt a juttatást különnyugdíjként emlegetik, semmi köze a katonák vagy bírák különnyugdíjához, különben is ő ezt a törvényjavaslatot volt polgármesterként és jelenleg honatyaként nyújtotta be a romániai polgármesterek kérésére, szabadkozott. Végig úgy nyilatkozott, hogy ő a minimálbér mandátumonkénti 0,25 százalékát javasolta, miközben a szöveg 25 százalékról szól, de amikor összegszerűen beszélt az extra juttatásról, akkor már mandátumonként mintegy 400 lejt említett.
 
Az, hogy a PNL már nem támogatja az elképzelést, Olaru szerint nem jelenti azt, hogy ne törődnének a kisnyugdíjasokkal. Legközelebb olyan törvényt javasolnak, mondta, amely az összes alacsony nyugdíjat megemeli, beleértve a helyi választottakét is.
 
Mi több, a mostani sem hamvába holt kezdeményezés, amiért ő visszavonta az aláírását róla, a javaslat halad tovább a törvényhozás üzemében, és szerinte végül meg fogják szavazni, mert ez mindegyik párt érdeke. Ő legalábbis meg fogja szavazni, ha majd napirendre kerül, mert – mint mondja – az aláírását ugyan pártdöntésre visszavonta, de joga van a személyes választáshoz, és a lelke nem engedi, hogy a helyi választottak ellen voksoljon.

Hirdetés