Berlusconiék elcsatolták Sepsiszentgyörgyöt??

Nem! Ez nem olasz zászló és nem olasz lobogó, hanem magyar nemzeti színű szalag!
Hirdetés

Meghökkentő utcakép fogadja mától az embert Sepsiszentgyörgyön: a városközpontban az út menti lámpaoszlopokon piros-fehér-zöld „zászlók” jelentek, meg, nyilván a közelgő március 15-i ünnephez kapcsolódva.

A szentgyörgyi főtér egy részét ábrázoló egyik fotót Grüman Róbert, a Kovászna megyei tanács alelnöke posztolta Facebook-oldalára:

Ami furcsának tűnhet – és a Facebook-on máris kirobbant viták tanúsága szerint sokak számára az is –, hogy miért kell a magyar nemzeti ünnepet olasz zászlóval ünnepelni? Nos, a kérdést minden bizonnyal sokan feltették, mivel a sepsiszentgyörgyi városháza szükségesnek látta közleményben tisztázni a dolgokat.

Azt írják:

„Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a március 15-i megemlékezésre készülve, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszített. Ezúton tájékoztatjuk a lakosságot, a félreértések tisztázása céljából, hogy a kovácsoltvas oszlopokra függőlegesen elhelyezett magyar szimbólum nem zászló, nem lobogó, hanem magyar nemzeti színű szalag.”

Tehát: ez nem olasz zászló, hanem magyar nemzeti színű szalag.

A szentgyörgyi városháza szakember véleményét is idézi: dr. Szekeres Attila heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnöke, a Román Tudományos Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága által akkreditált címergrafikus szerint:

„Ez nem zászló! Se nem lobogó! Ez kifeszített magyar nemzeti színű szalag. A sorrend megfelelő, mert ha az oszlopon felfelé fordítjuk, helyes sorrendben kiadja a magyar nemzeti zászló összetételét: piros-fehér zöld. Ismétlem, ez nem zászló és nem lobogó”.

A román média is értetlenkedik: Mit ünnepelnek Sepsiszentgyörgyön? – teszi fel a kérdést a Mediafax hírügynökség szerzője, mivel számára sem világos, mit keres az olasz zászló a magyar ünnepen.

Hirdetés

Bezzeg a Kovászna megyei prefektúrát nem lehet átverni. A hivatal máris felszólította a szentgyörgyi városházát, hogy „Magyarország zászlaja” mellé tűzzék ki a román nemzeti lobogót is, különben baj lesz – a törvény ugyanis csak így engedélyezi más ország zászlajának kifüggesztését.

Válaszában a polgármesteri hivatal leszögezi, hogy

„az idei március 15-i rendezvény vendége és díszszónoka dr. Lázár János, Magyarország Miniszterelnökségét vezető miniszter, az ő fogadására, kizárólag hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én fogják kitűzni Románia zászlója mellé Magyarország zászlóját.

Jelenleg a városban,  a március 15-i megemlékezésre készülve, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszítettek. Az említett szimbólumok egyike sem Magyarország hivatalos zászlója, ugyanis a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával. ”

Ezért a kihelyezett magyar nemzeti zászlókat, szalagokat és kokárdákat nem távolítják el – szögezi le újabb közleményében a városháza.

És hát a sepsiszentgyörgyi Dan Tanasă is idegállapotba került: azt írja, hogy a várost vezető „egyén”, vagyis Antal Árpád polgármester magyarországi parancsra díszíttette fel így a várost, ez az akció pedig gyalázat a Nagy Egyesülés centenáriumának évében.

Hirdetés