szabot
2018. március 10. szombat, 12:20
Vezérkart választ a kormánypárt, Viorica Dăncilă izgul, a civilek beintenek. VIDEÓval.
„Ha a maffiát választjátok, elveszítitek Romániát” – üzeni pár tucat tüntető hatalmas fehér betűkkel a bukaresti Sala Palatului előtt az épületnél gyülekező szociáldemokrata küldötteknek. A Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis ma kongresszust tart, ahol új ügyvezető elnököt, új pártfőtitkárt és új alelnököket is választ. A Declic kampánycsapata pedig tett róla, hogy az üzenet videó formájában terjedjen a Facebookon is. A csendőrök három személyt csendháborítás miatt állítottak elő.
 
„Ugyanúgy izgulok, mint mindenki más. Nem tudhatom, hogy visszalép-e valaki. A területi szervezetektől érkező kollégák fognak dönteni” – nyilatkozta a PSD ügyvezető elnöki tisztségére pályázó Viorica Dăncilă miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy miért gondolta meg magát, és jelentkezett az ügyvezetői elnöki tisztségre, a miniszterelnök azt felelte, hogy sok kollégája bíztatta erre.
 
„Amikor önökkel beszéltem, és ezt nyilatkoztam (hogy nem fog jelentkezni a párt ügyvezető elnöki tisztségére – szerk.megj.), tényleg azt hittem. Sok telefonhívást kaptam, a nőszervezeti kolléganőim bíztattak, hogy jelentkezzek, sok férfi kollégám is felhívott, és Bukarest főpolgármestere is engem támogat – ezek a szempontok vezéreltek döntésem meghozatalakor. Azt láttam, hogy sokan megbíznak bennem, és nem akartam cserben hagyni őket” – magyarázta a kormányfő.
 
A romániai belpolitika az elmúlt egy-két hétben nagyjából arról szólt, a PSD melyik erős embere melyik vezető pozíciót célozza meg a mai rendkívüli kongresszuson. A végrehajtó bizottság pénteki ülésén minden jelölést jóváhagytak, azokét is, akiknek jelölti iratcsomója még nem volt teljes.
 
A pártelnöki tisztségről ezen a kongresszuson nem fognak szavazni, Liviu Dragnea vezetését nem kérdőjelezik meg. Az ügyvezető elnöki posztra hármnan jelentkeztek be: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu és Nicolae Bănicioiu, a PSD főtitkára Marian Neacşu és Codrin Ştefănescu szeretne lenni. A pártban a területi alelnöki pozíciókra is új választást írtak ki.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25705
A Csíksomlyói passió című darab „hazahozása” nemcsak a közönség számára ígéretes, mint kiderült, az előadók életük meghatározó élményeként készülnek rá.
Hogyan is kellene viszonyulni az erdélyieknek a nemzeti ünnepekhez? Hans Hedrich írása.
Sebesvár izgalmas történelmi múlttal rendelkező 13. századi erődítménye egy EU-s támogatás révén újulhat meg.
Sérelmezik, hogy a múzeumigazgató már a második kiállítást szervezi idén Magyarország segítségével. A Centenárium szent évében!
A reklámjukat máris be akarja tiltatni Raed Arafat belügyi államtitkár.
Nem sikerült meggyőzni a közigazgatási bizottság tagjait arról, hogy nem jelent veszélyt a román nemzetállamra.
Az ellenzék tiltakozik, és ismét alkotmánybírósághoz készül fordulni.
Románia, vagyis a Dragnea-rezsim viszont nyugodtan rágalmazhat akárkit és akármit.
Ráadásul a Sepsi OSK pontszerzéssel avatta fel az új stadiont.
Az alkotmánybírák szerint sem a parlament dolga az iskola helyzetének rendezése. Az RMDSZ úgy véli, Románia szégyene az, ami történt.
Az Egyesült Államok légiereje lézerágyút tesztel.
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Mondjuk, a párt eddigi retorikája alapján ezen nem is csodálkozunk.