szabot
2018. március 10. szombat, 12:20
Vezérkart választ a kormánypárt, Viorica Dăncilă izgul, a civilek beintenek. VIDEÓval.
„Ha a maffiát választjátok, elveszítitek Romániát” – üzeni pár tucat tüntető hatalmas fehér betűkkel a bukaresti Sala Palatului előtt az épületnél gyülekező szociáldemokrata küldötteknek. A Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis ma kongresszust tart, ahol új ügyvezető elnököt, új pártfőtitkárt és új alelnököket is választ. A Declic kampánycsapata pedig tett róla, hogy az üzenet videó formájában terjedjen a Facebookon is. A csendőrök három személyt csendháborítás miatt állítottak elő.
 
„Ugyanúgy izgulok, mint mindenki más. Nem tudhatom, hogy visszalép-e valaki. A területi szervezetektől érkező kollégák fognak dönteni” – nyilatkozta a PSD ügyvezető elnöki tisztségére pályázó Viorica Dăncilă miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy miért gondolta meg magát, és jelentkezett az ügyvezetői elnöki tisztségre, a miniszterelnök azt felelte, hogy sok kollégája bíztatta erre.
 
„Amikor önökkel beszéltem, és ezt nyilatkoztam (hogy nem fog jelentkezni a párt ügyvezető elnöki tisztségére – szerk.megj.), tényleg azt hittem. Sok telefonhívást kaptam, a nőszervezeti kolléganőim bíztattak, hogy jelentkezzek, sok férfi kollégám is felhívott, és Bukarest főpolgármestere is engem támogat – ezek a szempontok vezéreltek döntésem meghozatalakor. Azt láttam, hogy sokan megbíznak bennem, és nem akartam cserben hagyni őket” – magyarázta a kormányfő.
 
A romániai belpolitika az elmúlt egy-két hétben nagyjából arról szólt, a PSD melyik erős embere melyik vezető pozíciót célozza meg a mai rendkívüli kongresszuson. A végrehajtó bizottság pénteki ülésén minden jelölést jóváhagytak, azokét is, akiknek jelölti iratcsomója még nem volt teljes.
 
A pártelnöki tisztségről ezen a kongresszuson nem fognak szavazni, Liviu Dragnea vezetését nem kérdőjelezik meg. Az ügyvezető elnöki posztra hármnan jelentkeztek be: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu és Nicolae Bănicioiu, a PSD főtitkára Marian Neacşu és Codrin Ştefănescu szeretne lenni. A pártban a területi alelnöki pozíciókra is új választást írtak ki.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25705
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.