Kitiltották Romániából az SZNT külügyi megbízottját

Egy nappal a marosvásárhelyi székely szabadság napi rendezvények előtt történik.
Hirdetés

Kitiltották Romániából a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját – adta hírül Facebook-oldalán Izsák Balázs.

Az SZNT-elnök bejegyzése szerint Dabis Attilát pénteken tartóztatták fel a határon, útban Marosvásárhely felé. Átadtak neki egy angol nyelvű végzést, amely indoklást nem tartalmaz – írja Izsák Balázs.

Dabis Attila azért utazott volna Marosvásárhelyre, hogy részt vegyen a március 10-i, székely szabadság napi rendezvényen és felvonuláson, amit az SZNT szervez.

Izsák Balázs egyébként nemrég Carmen Dan belügyminiszterhez fordult, hogy töröljék őt és az erdélyi autonómiamozgalmakhoz köthető személyeket a politikai nézeteik miatt nyilvántartott személyek listájáról. Nyílt levelében azt írta: az elmúlt években számtalan esetben tapasztalta a határrendészet kitüntetett figyelmét, amikor átlépte Románia határát.

Nemkívánatos személynek minősítették Romániában

Dabis Attila az MTI-nek elmondta: a számára átadott vázlatos jegyzőkönyvben a határrendészet csupán azt közölte, hogy nemkívánatos személynek minősítették Romániában. Hozzátette: a kormányrendelet szerint – melyre hivatkoztak – bírósági határozat szükséges ahhoz, hogy valakit kitiltsanak Romániából. Kérésére nem közölték azonban, hogy mikor mely bíróság hozott személyéről határozatot, és mennyi ideig nem léphet be Romániába.

Dabis Attila kijelentette: büntetlen előéletű, a román hatóságokkal soha nem gyűlt meg a baja, nincs ellene európai elfogatóparancs, ezért nehezen megmagyarázható számára a kitiltása. Hozzátette, csakis a civil jogvédelemben elvégzett munkája válthatta ki a román hatóságok nemtetszését. Megjegyezte, az SZNT külügyi megbízottjaként nemzetközi fórumokon nyújtott több alkalommal tájékoztatást arról, hogy Románia nem tartja be a nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Az EMNP szerint Dabis Attilát az árnyékjelentések elkészítésében vállalt szerepe miatt tiltották ki Romániából

Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége szerint Dabis Attila kitiltásában az is közrejátszhatott, hogy a Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként és az SZNT külügyi megbízottjaként nem csak a Székely Szabadság Napjának megszervezésében vállalt aktív szerepet, de részt vett a civil szervezetek által az Európai Tanács részére végzett, és nemrégiben sikerre vitt, árnyékjelentést tevő munkában is.

Az EMNP felháborítónak és elfogadhatatlanak tartja Dabis kitiltását és kész megadni neki minden szükséges jogi segítséget.

LMP: a magyar külügyminisztérium tiltakozzon az eljárás ellen

Az LMP a Főtérnek is elküldött közleményében jelezte: felháborítónak tartja a történteket és „felszólítja a magyar külügyminisztert”: hívassa be Románia budapesti nagykövetét és jegyzékben tiltakozzon az eljárás ellen!

Az LMP álláspontja szerint 2018-ban, Európában megengedhetetlen és elfogadhatatlan az ilyen eljárás a román hatóságok részéről. Az LMP ezért minden támogatást felajánl az SZNT-nek.

A párt egyúttal  hangsúlyozza: delegációval képviselteti magát Marosvásárhelyen, a Székely Szabadság Napján, ahol tiltakozásuknak adnak hangot.

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként is tevékenykedő Dabis Attila szakértőként vett részt annak az árnyékjelentésnek az elkészítésében, amelyet az SZNT, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) és az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) készített az Európa Tanács számára arról, hogy Románia mennyiben teljesítette a kisebbségvédelmi keretegyezmény ratifikálásakor tett vállalásait.

Hirdetés