KMKSZ: folytatódik a kárpátaljai magyarok jogfosztása

A kisebbségbarát nyelvtörvény eltörlése csak a kezdet.
Hirdetés

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerdán Ungváron kiadott nyilatkozatában sajnálatosnak nevezi, hogy az ukrán alkotmánybíróság eltörölte a kisebbségbarát nyelvtörvényt, és aggasztóaknak tartja a parlament előtt lévő, további jogfosztással fenyegető nyelvtörvénytervezeteket.

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint

„a KMKSZ sajnálatosnak tartja az ukrán alkotmánybíróság azon döntését, mellyel formai okokra hivatkozva hatályon kívül helyezte a 2012-ben elfogadott, nyelvhasználatot szabályozó törvényt. A kisebbségek számára kedvező korábbi szabályozás megszüntetése aggodalomra ad okot, hiszen a döntés következményeként jelenleg nincs érvényben a nyelvhasználat gyakorlati megvalósítását szabályozó törvény”

– emlékeztet a magyar szervezet. A KMKSZ úgy véli, az alkotmánybírósági döntés jelentős visszalépést jelent a nemzetiségi kisebbségek nyelvhasználati jogait illetően.

Hirdetés

„Aggasztónak tartjuk továbbá, hogy az Ukrán Legfelsőbb Tanács előtt olyan nyelvtörvényjavaslatok vannak, melyek további jogfosztást és jogszűkítést eredményezhetnek. Bízunk benne, hogy a parlament az európai elvárásoknak megfelelő, a nemzetközi kötelezettségvállalásokat figyelembe vevő nyelvtörvényt fog elfogadni, melynek kidolgozásába bevonják az országban élő nemzetiségek, köztük a magyarok képviselőit is”

– áll a KMKSZ nyilatkozatában.

Mint arról beszámoltunk, az ukrán alkotmánybíróság február 28-án hozott döntésével alkotmányellenesnek minősítette a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogait kiszélesítő, 2012-ben életbe lépett törvényt. Az alkotmánybíróság indokolása szerint a jogszabály azért alkotmányellenes, mert a házszabály megsértésével fogadta el a törvényhozás.
Az ukrán parlament előtt jelenleg három törvénytervezet van, amely újraszabályozná a nyelvhasználatot az országban. Mindhárom előterjesztés az államnyelv szerepét erősítené, és a korábbihoz képest jelentős mértékben korlátozná a kisebbségi nyelvek használatát.

Hirdetés