Erdélyben kampányol a Jobbik elnöke

Vona Gábor Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót, majd Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen lakossági fórumokon ismerteti pártja választási programját.
Hirdetés

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje egy kolozsvári sajtótájékoztatón szombaton arról beszélt, nem tartja igaznak Orbán Viktor kormányfő megállapítását, mely szerint a választás tétje, hogy Magyarország bevándorló ország lesz-e. Szerinte az igazi tét éppen az, hogy Magyarország kivándorló ország lesz-e vagy nem. „Ha a mostani kormány marad, az valószínűsíthető, hogy újabb százezrek fogják elhagyni Magyarországot. Ma Magyarországon a Jobbik a remény arra, hogy ez ne következzen be” – jelentette ki.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a Jobbik kormányra kerülve meg fogja védeni az országot a bevándorlóktól,

a kerítés mellé határőrséget telepít, és elutasítja a bevándorlási kvótákat.

A Jobbik elnöke szombaton egynapos erdélyi látogatása során Marosvásárhelyre és Székelyudvarhelyre is ellátogat, és lakossági fórumokon ismerteti a Jobbik választási programját, azon belül is főleg a határon túli magyarokkal kapcsolatos álláspontját. Mindkét városban kihasználja az alkalmat arra is, hogy támogatói aláírásokat gyűjtsön a kisebbségvédelmi Minority SafePack, valamint a kelet-európai bérek felzárkóztatására vonatkozó bérunió európai polgári kezdeményezéshez. 

Kolozsvári sajtótájékoztatóján Vona Gábor úgy vélte: az Orbán-kormány függőségi helyzetbe taszította az erdélyi magyar szervezeteket, és uralkodik fölöttük. A Jobbik ezzel szemben partnerséget ajánl, és átláthatóbbá tenné a határon túli támogatások rendszerét. Vona Gábor elmondta, a miniszterelnök-jelöltként tett 18 vállalásának egyike a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvéseinek a támogatása. Kijelentette:

a bukaresti kormánnyal is meg fogják értetni, hogy az autonómia nem az ellenségeskedés, hanem éppen a megbékélés eszköze.

A jelen lévő román és magyar újságírók kérdéseire válaszolva a Jobbik elnöke kijelentette: nincsen olyan erdélyi magyar szervezet, amelyiket a Jobbik támogatni akarna a többi rovására. Hozzátette: érzelmileg leginkább a Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) tud azonosulni. 

Hirdetés

A sajtótájékoztató felvételét itt lehet megtekinteni.

 

 

Hirdetés