Ismét vezető beosztásban az autópálya-építések katasztrofális helyzetéért felelős volt vezérigazgató

Narcis Neaga nevéhez fűződik többek között az a baki, amely miatt vissza kellett bontani a Nagyszeben-Szászváros autópályaszakaszt.
Hirdetés

A megfelelő embert a megfelelő helyre – gondolhatta a PSD-ALDE kormány legújabb közlekedési minisztere, Lucian Şova, és lépett is: azt a Narcis Neagát nevezte ki a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) élére, aki korábban már vezérigazgatóként irányította a társaságot, és aki vaskos felelősséget visel abban, hogy az elmúlt években röhejesen kevés autópálya épült, az is csapnivaló minőségben.

Az autópálya-építéseket árgus figyelemmel követő Pro Infrastruktúra Egyesületnél ki is verte a biztosítékot a csütörtöki döntés, és közleményükben felszólították a tárcavezetőt a döntés visszavonására. Álláspontjuk alátámasztására felsorolták Neaga bűnlajstromát is.

Eszerint többek között a társaságot 2012 és 2015 között irányító Neaga mandátumáhz köthető a romániai autópálya-építések legtragikomikusabb és -vérlázítóbb fiaskója, a Szászvárost Nagyszebennel összekötő autópálya körüli botrány.

A sztrádaszakaszt politikai okokból, kampányidőszakban sürgősen át kellett adni, ezért eltussolták az építés során elkövetett több száz műszaki hibát. Amikor kiderült, hogy a frissen átadott szakasz gyakorlatilag életveszélyes, egy évre le kellett zárni, és egy 200 méteres szakaszon teljesen vissza kellett bontani, hogy az alapoktól újjáépítsék.

Ezen idő alatt tízen haltak meg közlekedési balesetben a sztrádával párhuzamosan futó 1-es főúton.

Ugyancsak Neaga nevéhez fűződik a Lugos és Déva közötti autópálya három szakaszának késlekedése, ugyanis környezetvédelmi engedély nélkül írták ki a licitet a megépítésükre, ami miatt még most sem sikerült megoldani a második szakasz alagútjainak problémáját, ráadásul közel húsz pályázati kiírást törölni kellett.

A Nagyszeben-Piteşti szakasz pályázati kiírásában az Európai Bizottság figyelmeztetése ellenére olyan irreális összeget szabtak meg, hogy végül ezt is visssza kellett vonni tavaly.

Hirdetés

Emellett több más szakasz megépítésének késlekedése is neki tudható be, többek között a Brassót Comarnic-kal össszekötő autópálya PPP-rendszerben megvalósítani kívánt kivitelezése.

De az ő nevéhez fűződik az, hogy az észak-erdélyi autópálya építésére eredetileg kijelölt amerikai Bechtel céggel olyan kedvezőtlen feltételek mellett bontották fel a szerződést 2013-ban, hogy a Gyalu és Magyarnádas közötti szakaszon elmaradt egy 800 méteres szakasz – a Szamoson átívelő híd – megépítése, így az amúgy kész autópálya mindaddig használhatatlan, amíg várhatóan idén őszig meg nem épül a hiányzó közúti műtárgy.

Az egyesület ezért elutasítja Neaga kinevezését az igazgatótanácsba, és reményét fejezte ki, hogy a miniszter meggondolja magát.

Narcis Neagát 2015 decemberében váltották le a CNAIR éléről, miután a közlekedési tárca ellenőrző testülete súlyos hibákra bukkant a Nagyszeben-Szászváros szakaszon.

A sztrádaszakasz szerződése megkötésének körülményei miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) is nyomozást indított ellene, és hatósági felügyelet alá helyezték.

A DNA ügyészei szerint Neaga 2014 májusában hivatali hatáskörével visszaélve felfüggesztette a kivitelezési munkálatok ellenőrzésére megkötött szerződés hatályát.

Hirdetés