Kövesi mellé állt a CSM: negatívan véleményezték a menesztésére tett javaslatot

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ülésén nézett farkasszemet az igazságügyi miniszter és a DNA főügyésze.
Hirdetés

Ahogy várható volt, negatívan véleményezte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztésére irányuló kezdeményezést. A bírák és ügyészek szakmai testülete egy két és félórás nyilvános ülésen hallgatta meg az eljárást kezdeményező Tudorel Toader igazságügyi minisztert és a vádakra reagáló Kövesit.

Toader megismételte múlt heti kijelentését, miszerint a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a korrupcióellenes ügyészséget (DNA). Kövesi végigvette azt a húsz „vádpontot”, amit Toader felrótt neki a DNA menedzseri tevékenysége kapcsán készített jelentésben. Szerinte valótlan, bizonyítékok nélküli, megalapozatlan vádak ezek. A főügyész ugyanakkor tagadta, hogy a DNA bizonyítékokat hamisítana, akárcsak azt, hogy semmibe venné az alkotmánybíróság határozatait.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész az ülésen kifejtette: a miniszter a CSM rendelkezéseit megsértve szabálytalanul kezdeményezte a DNA főügyészének leváltását.

A CSM véleményezése csupán konzultatív jellegű, az államfő hozza meg a végső döntést. Sajtóértesülések szerint Toader javaslatának elutasítását hatan támogatták szavazatukkal, egy személy pedig annak elfogadására voksolt. Klaus Iohannis államfő már a CSM véleményezése előtt jelezte, hogy elégedett Kövesi munkájával, és nem lát okot elmozdítására.  

Hirdetés