Tünékeny ajándékok Mátyás szülinapjára

Ez már az 575. születésnapja Mátyás királynak, és jövőre is lesz, de van, amit csak most lehet kiélvezni.
Hirdetés
Tele van kérészéletű vagánysággal az idei kolozsvári Mátyás Napok, főleg a második, szombati nap. A filmeket újra lehet nézni, de Csíkból vagy Budapestről nagyon ritkán jönnek régizenét játszó zenekarok, kórusok, ezek fellépését kár kihagyni ma este.
 
De hogy kiállítások is csak pár órára élnek, az új. A déli órákban a Diákművelődési Házban ütötte fel a fejét a fiatal romániai magyar illusztrátorok Mátyásos kiállítása, amelyet épp elbontása perceiben kaptunk el az előcsarnokban, majd a lépcsők előtt.
 
Pennaforgatók költöznek
 
 
Mátyás mesebirodalmában
 
A Jánosi Andrea, Keszeg Anna, Kelemen Kinga, Darvai Tünde és még sok más tehetséges művész nagyon jó hangulatú meseillusztrációit összesítő kiállítás, a Pennaforgatók Mátyás király mesebirodalmában egyrészt nem kapott elég fényt az előcsarnokban, másrészt nem véglegesen szedték be. Kedd délután újranyílik a Szépművészeti Múzeumban, a Bánffy-palota pincéjében, tudtuk meg a szervezőktől.
 
A szigethalmi Emese Park pedig néhány sátrát verte fel szintén a Diákművelődési Házban, az első emeleten, és szintén csak pár órára. Itt Mátyás korabeli kézi fegyvereket, kicsinyített ágyút és más lövőszerkezetet lehetett megnézni, hangszereket simogatni, kötelet saját kezűleg verni, papírral, nemezzel matatni.
 
Kötélverés a Studházban
 
 
Hnagszersimogató a Studházban
 
De azért ne búsuljon, aki ma nem jutott el, röpke fél év múlva újranyit a középkori Emese Park a Kolozsvári Magyar Napokon.
 
A nap köztéri fénypontja viszont tuti nem ismételhető meg: hatkor 575 fáklyával indul a menet a Farkas utcai templomtól Mátyás király szülőházához, amelyre Bordos Zsolt 3D-s animációt vetít. Aki kimarad, lemarad.

Hirdetés