Az Emese Park a Studházban | Fotók: Szabó Tünde
ennyike
szabot
2018. február 24. szombat, 15:45
Ez már az 575. születésnapja Mátyás királynak, és jövőre is lesz, de van, amit csak most lehet kiélvezni.
Tele van kérészéletű vagánysággal az idei kolozsvári Mátyás Napok, főleg a második, szombati nap. A filmeket újra lehet nézni, de Csíkból vagy Budapestről nagyon ritkán jönnek régizenét játszó zenekarok, kórusok, ezek fellépését kár kihagyni ma este.
 
De hogy kiállítások is csak pár órára élnek, az új. A déli órákban a Diákművelődési Házban ütötte fel a fejét a fiatal romániai magyar illusztrátorok Mátyásos kiállítása, amelyet épp elbontása perceiben kaptunk el az előcsarnokban, majd a lépcsők előtt.
 
Pennaforgatók költöznek
 
 
Mátyás mesebirodalmában
 
A Jánosi Andrea, Keszeg Anna, Kelemen Kinga, Darvai Tünde és még sok más tehetséges művész nagyon jó hangulatú meseillusztrációit összesítő kiállítás, a Pennaforgatók Mátyás király mesebirodalmában egyrészt nem kapott elég fényt az előcsarnokban, másrészt nem véglegesen szedték be. Kedd délután újranyílik a Szépművészeti Múzeumban, a Bánffy-palota pincéjében, tudtuk meg a szervezőktől.
 
A szigethalmi Emese Park pedig néhány sátrát verte fel szintén a Diákművelődési Házban, az első emeleten, és szintén csak pár órára. Itt Mátyás korabeli kézi fegyvereket, kicsinyített ágyút és más lövőszerkezetet lehetett megnézni, hangszereket simogatni, kötelet saját kezűleg verni, papírral, nemezzel matatni.
 
Kötélverés a Studházban
 
 
Hnagszersimogató a Studházban
 
De azért ne búsuljon, aki ma nem jutott el, röpke fél év múlva újranyit a középkori Emese Park a Kolozsvári Magyar Napokon.
 
A nap köztéri fénypontja viszont tuti nem ismételhető meg: hatkor 575 fáklyával indul a menet a Farkas utcai templomtól Mátyás király szülőházához, amelyre Bordos Zsolt 3D-s animációt vetít. Aki kimarad, lemarad.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25501
A Csíksomlyói passió című darab „hazahozása” nemcsak a közönség számára ígéretes, mint kiderült, az előadók életük meghatározó élményeként készülnek rá.
Hogyan is kellene viszonyulni az erdélyieknek a nemzeti ünnepekhez? Hans Hedrich írása.
Sebesvár izgalmas történelmi múlttal rendelkező 13. századi erődítménye egy EU-s támogatás révén újulhat meg.
Sérelmezik, hogy a múzeumigazgató már a második kiállítást szervezi idén Magyarország segítségével. A Centenárium szent évében!
A reklámjukat máris be akarja tiltatni Raed Arafat belügyi államtitkár.
Nem sikerült meggyőzni a közigazgatási bizottság tagjait arról, hogy nem jelent veszélyt a román nemzetállamra.
Az ellenzék tiltakozik, és ismét alkotmánybírósághoz készül fordulni.
Románia, vagyis a Dragnea-rezsim viszont nyugodtan rágalmazhat akárkit és akármit.
Ráadásul a Sepsi OSK pontszerzéssel avatta fel az új stadiont.
Az alkotmánybírák szerint sem a parlament dolga az iskola helyzetének rendezése. Az RMDSZ úgy véli, Románia szégyene az, ami történt.
Az Egyesült Államok légiereje lézerágyút tesztel.
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Mondjuk, a párt eddigi retorikája alapján ezen nem is csodálkozunk.