Az Emese Park a Studházban | Fotók: Szabó Tünde
ennyike
szabot
2018. február 24. szombat, 15:45
Ez már az 575. születésnapja Mátyás királynak, és jövőre is lesz, de van, amit csak most lehet kiélvezni.
Tele van kérészéletű vagánysággal az idei kolozsvári Mátyás Napok, főleg a második, szombati nap. A filmeket újra lehet nézni, de Csíkból vagy Budapestről nagyon ritkán jönnek régizenét játszó zenekarok, kórusok, ezek fellépését kár kihagyni ma este.
 
De hogy kiállítások is csak pár órára élnek, az új. A déli órákban a Diákművelődési Házban ütötte fel a fejét a fiatal romániai magyar illusztrátorok Mátyásos kiállítása, amelyet épp elbontása perceiben kaptunk el az előcsarnokban, majd a lépcsők előtt.
 
Pennaforgatók költöznek
 
 
Mátyás mesebirodalmában
 
A Jánosi Andrea, Keszeg Anna, Kelemen Kinga, Darvai Tünde és még sok más tehetséges művész nagyon jó hangulatú meseillusztrációit összesítő kiállítás, a Pennaforgatók Mátyás király mesebirodalmában egyrészt nem kapott elég fényt az előcsarnokban, másrészt nem véglegesen szedték be. Kedd délután újranyílik a Szépművészeti Múzeumban, a Bánffy-palota pincéjében, tudtuk meg a szervezőktől.
 
A szigethalmi Emese Park pedig néhány sátrát verte fel szintén a Diákművelődési Házban, az első emeleten, és szintén csak pár órára. Itt Mátyás korabeli kézi fegyvereket, kicsinyített ágyút és más lövőszerkezetet lehetett megnézni, hangszereket simogatni, kötelet saját kezűleg verni, papírral, nemezzel matatni.
 
Kötélverés a Studházban
 
 
Hnagszersimogató a Studházban
 
De azért ne búsuljon, aki ma nem jutott el, röpke fél év múlva újranyit a középkori Emese Park a Kolozsvári Magyar Napokon.
 
A nap köztéri fénypontja viszont tuti nem ismételhető meg: hatkor 575 fáklyával indul a menet a Farkas utcai templomtól Mátyás király szülőházához, amelyre Bordos Zsolt 3D-s animációt vetít. Aki kimarad, lemarad.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25501
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.