Most már „teljes” az olimpiai bajnoki cím: megkapták az aranyérmeket a magyar gyorskorcsolyázók

Persze megint bohóckodtak a dobogón.
Hirdetés

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja adta át az aranyérmeket a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltószámában győztes magyar csapat tagjainak, Burján Csabának, Knoch Viktornak, Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak a phjongcshangi játékok pénteki medálceremóniáján.

A négyes tagjai továbbra sem fogynak ki a poénokból, amíg egy nappal korábban a kangnungi jégcsarnokban a Usain Bolt jamaicai sprinter védjegyévé vált beállással szórakoztatták a közönséget, addig ezúttal lassított felvételt imitálva léptek fel a dobogó tetejére.

Miután Schmitt Pál volt köztársasági elnök a nyakukba akasztotta az olimpiai bajnokoknak járó aranyérmet, lejátszották a Himnuszt és felvonták a magyar zászlót a hideg és hószállingózás ellenére néhány ezres publikum előtt.

„Egy perccel előtte találtuk ki. Azt akartuk ezzel szimbolizálni, hogy milyen lassú és nehéz úton jutottunk el idáig” – mondta Liu Shaolin Sándor az éremátadás előtti vicces jelenetről.

Hirdetés

A 9,25 centi átmérőjű, átlósan csíkozott aranymedál 586 gramm súlyú. A hátoldalán a phjongcshangi olimpia emblémája, illetve a versenyszám sportága és megnevezése látható. Az érem ezüstből van, amelyet hat gramm arannyal vontak be.

Magyarország először nyert aranyérmet a téli olimpiák történetében, korábban két ezüst- és négy bronzérmet gyűjtött, legutóbb a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros volt második az 1980-as, Lake Placid-i játékokon.
 

Hirdetés