Leépítő jelleg
béel
2018. február 23. péntek, 09:13
Nem könnyű kirúgni egy főügyészt, de nem is lehetetlen. A háttérben politikai machinációk sora indulhat be.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter csütörtök esti, maratoni hosszúságú, időnként tragikomédiába hajló sajtónyilatkozata végén közölte: Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztését kezdeményezi az általa elkövetett alkotmánysértések miatt.

Egy főügyész menesztése azonban nem egyszerű, és hiába tartozik hivatalosan az igazságügy-miniszter irányítása alá, elmozdítása nem csupán a tárcavezetőn múlik.

A folyamat beindult, az igazságügyi tárca pedig az igazságszolgáltatás működését szabályozó 303/2004-es törvény értelmében megküldi a Kövesi felmentésére vonatkozó javaslatot – természetesen az azt alátámasztó érvekkel együtt – a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM), valamint az államfőnek.

A procedúra során kötelező kikérni a CSM álláspontját is, amelyet a testület ügyészi részlege fogalmaz majd meg. Az állásfoglalás azonban nem kötelező érvényű, csupán konzultatív, vagyis Klaus Iohannis államfőnek, aki az ügyben a végső döntést meghozza, nem kell feltétlenül alkalmazkodnia hozzá. Márpedig ő már korábban is közölte: tökéletesen elégedett mind Kövesi, mind a DNA működésével.

Az igazságszolgáltatás bugyraiban jártas elemzők szerint a Kövesi menesztését akaró kormányoldal – elsősorban Liviu Dragnea, a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke – első körben akár még nyerhet is, a CSM-tagok politikai szimpátiája alapján ugyanis a mérleg a kormányoldal felé billenhet, a voks egyetlen szavazaton múlhat, és a többség elvileg PSD-ALDE-párti.

Márpedig hiába konzultatív csupán a CSM állásfoglalása, ha egy szakmai szervezet is támogatja Kövesi menesztését, az jókora nyomást helyez az államfőre, hogy ő is fogadja el azt.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy Iohannis akár ez esetben is belemenne a korrupcióellenes főügyész menesztésébe. Ugyanis az elmúlt években folyamatosan az igazságszolgáltatás politikummal szembeni védelmezőjének szerepében tetszelgett, márpedig ezt egy pillanat aalatt lenullázná, ha kirúgná Kövesit.

A kormányoldalnak ebben az esetben két lehetősége van. Kezdeményezhetik az államfő tisztségéből való felfüggesztését. Ezt a parlamenti többség csont nélkül megszavazná, és alapvetően teljesen mindegy, hogy az ezt követően kötelező módon kiírt népszavazáson a polgárok többsége támogatja-e Iohannis végleges menesztését, vagy, ami valószínűbb, nem.

A felfüggesztés időszaka alatt ugyanis az államfői jogköröket a második legnagyobb rangú közméltóság, a szenátus elnöke veszi át. Márpedig ő jelenleg nem más, mint Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke, aki már számtalanszor bírálta mind Kövesi, mind a DNA tevékenységét, vagyis csont nélkül aláírná a menesztéséről szóló határozatot.

A másik lehetőség, hogy a kormánypárti többség úgy módosítja az igazságügyi törvényeket, hogy az államfőnek többé ne legyen beleszólási joga a főügyészek kinevezésébe, illetve menesztésébe. Ez azonban hosszadalmas folyamat, és bizonyos, hogy az ellenzék és az államfő is megtámadná az alkotmánybíróságon a módosítást.

Ráadásul Iohannis már tavaly belengette egy, az igazságügy témájában tartandó népszavazás kiírását, ami mozgósíthatná a kormányellenes erőket. Persze kérdés, hogy konkrétan mi is lehetne a kérdés egy ilyen referendumon, és mennyire járhat érdemi eredménnyel egy véleménynyilvánító népszavazás.

Arról nem is beszélve, hogy akár vissza is üthet, hiszen a PSD sokkal hatékonyabban képes mozgósítani a szavazótáborát, mint az ellenzéki pártok.

Jelenleg tehát számos forgatókönyv létezik, egy dolog azonban bizonyos: idén sem fogunk unatkozni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25478
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Itt a lista, amelyiken ellenőrizheti, hogy az Ön települése köztük van-e.
Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár a hétvégén hivatalossá teszi koalícióját.
Ezt szokták mondeni azok a tökéletlen alakok, akiket a pártdinamika kulcspozíciókba juttat. Mindenki hibás, csak ők nem.
Amúgy Papp Attila Zsolt álnéven jár közöttünk. És bemutatták az új verskötetét Tengerkolozsváron, Vízierdélyben. Kicsit felugrottunk mellé a költői trámvájra.
Bő fél évvel később szóltak a magyaroknak is, hogy bonzsúr, alá lehet írni. Legfeljebb a Partiumra lett volna esélyük, de Románia győztesként azt is vitte.
Nem, kedves Olvasónk, ez nem vicc. De. Vagyis hát nem.
Még idén felavatják az új utasfelvételi részleget, de már készülnek az új terminál tervei is.
Az nem úgy van a gyulafehérvári nyilatkozatban, ahogy le van írva. Ja, a rendkívül okos szerző nagy tisztázási igyekezetében összekeveri a szemiotikát (jeltan) a szemantikával (jelentéstan).
Hiába esküdözött a FCSB főjuhásza, hogy őt nem győzhetik le a magyarok a centenárium alkalmából.
Párhuzamos valóságokat szül a kisebbségi jogok kérdése Erdélyben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy csak papíron léteznek.
A klasszikus dió-alma-mogyoró már a múlté, manapság sokkal rafináltabb meglepetések terhelik a Mikulás zsákját és a szülők pénztárcáját.