Ezek Kövesi menesztésének a lépései

Nem könnyű kirúgni egy főügyészt, de nem is lehetetlen. A háttérben politikai machinációk sora indulhat be.
Hirdetés

Tudorel Toader igazságügy-miniszter csütörtök esti, maratoni hosszúságú, időnként tragikomédiába hajló sajtónyilatkozata végén közölte: Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztését kezdeményezi az általa elkövetett alkotmánysértések miatt.

Egy főügyész menesztése azonban nem egyszerű, és hiába tartozik hivatalosan az igazságügy-miniszter irányítása alá, elmozdítása nem csupán a tárcavezetőn múlik.

A folyamat beindult, az igazságügyi tárca pedig az igazságszolgáltatás működését szabályozó 303/2004-es törvény értelmében megküldi a Kövesi felmentésére vonatkozó javaslatot – természetesen az azt alátámasztó érvekkel együtt – a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM), valamint az államfőnek.

A procedúra során kötelező kikérni a CSM álláspontját is, amelyet a testület ügyészi részlege fogalmaz majd meg. Az állásfoglalás azonban nem kötelező érvényű, csupán konzultatív, vagyis Klaus Iohannis államfőnek, aki az ügyben a végső döntést meghozza, nem kell feltétlenül alkalmazkodnia hozzá. Márpedig ő már korábban is közölte: tökéletesen elégedett mind Kövesi, mind a DNA működésével.

Az igazságszolgáltatás bugyraiban jártas elemzők szerint a Kövesi menesztését akaró kormányoldal – elsősorban Liviu Dragnea, a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke – első körben akár még nyerhet is, a CSM-tagok politikai szimpátiája alapján ugyanis a mérleg a kormányoldal felé billenhet, a voks egyetlen szavazaton múlhat, és a többség elvileg PSD-ALDE-párti.

Márpedig hiába konzultatív csupán a CSM állásfoglalása, ha egy szakmai szervezet is támogatja Kövesi menesztését, az jókora nyomást helyez az államfőre, hogy ő is fogadja el azt.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy Iohannis akár ez esetben is belemenne a korrupcióellenes főügyész menesztésébe. Ugyanis az elmúlt években folyamatosan az igazságszolgáltatás politikummal szembeni védelmezőjének szerepében tetszelgett, márpedig ezt egy pillanat aalatt lenullázná, ha kirúgná Kövesit.

A kormányoldalnak ebben az esetben két lehetősége van. Kezdeményezhetik az államfő tisztségéből való felfüggesztését. Ezt a parlamenti többség csont nélkül megszavazná, és alapvetően teljesen mindegy, hogy az ezt követően kötelező módon kiírt népszavazáson a polgárok többsége támogatja-e Iohannis végleges menesztését, vagy, ami valószínűbb, nem.

Hirdetés

A felfüggesztés időszaka alatt ugyanis az államfői jogköröket a második legnagyobb rangú közméltóság, a szenátus elnöke veszi át. Márpedig ő jelenleg nem más, mint Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke, aki már számtalanszor bírálta mind Kövesi, mind a DNA tevékenységét, vagyis csont nélkül aláírná a menesztéséről szóló határozatot.

A másik lehetőség, hogy a kormánypárti többség úgy módosítja az igazságügyi törvényeket, hogy az államfőnek többé ne legyen beleszólási joga a főügyészek kinevezésébe, illetve menesztésébe. Ez azonban hosszadalmas folyamat, és bizonyos, hogy az ellenzék és az államfő is megtámadná az alkotmánybíróságon a módosítást.

Ráadásul Iohannis már tavaly belengette egy, az igazságügy témájában tartandó népszavazás kiírását, ami mozgósíthatná a kormányellenes erőket. Persze kérdés, hogy konkrétan mi is lehetne a kérdés egy ilyen referendumon, és mennyire járhat érdemi eredménnyel egy véleménynyilvánító népszavazás.

Arról nem is beszélve, hogy akár vissza is üthet, hiszen a PSD sokkal hatékonyabban képes mozgósítani a szavazótáborát, mint az ellenzéki pártok.

Jelenleg tehát számos forgatókönyv létezik, egy dolog azonban bizonyos: idén sem fogunk unatkozni.

Hirdetés