Riszpekt!
Szerző: Costin Ștucan
2018. február 23. péntek, 17:46
Magyarországnak megvan az aranyérme a téli olimpiai játékokon! Nekünk meg vannak szép hegyeink!

Nagy a kísértés, hogy az ember kiírjon egy fricskát a Facebook-ra.

„Magyarországnak megvan az aranyérme a téli olimpiai játékokon! Bravó, nekik! Nekünk vannak szép hegyeink!”

Magyarország férfi gyorskorcsolya csapata csütörtökön megnyerte a rövidpályás gyorskorcsolyaváltót, megelőzve Kínát és Kanadát.Ez szomszédaink első aranyérme a téli olimpiai játékok története során, míg

Románia csak vár a nagy pillanatra, 1928 óta,

amikor két bobcsapatot is küldtünk Saint-Moritzba, és valószínűleg még egy évszázadig fogunk rá várni.

Az első reflex, hogy sündisznóállásba gömbölyödjünk. Nekünk van egy országunk, amelyet keresztül-kasul szelnek a hegyek, a magyarok nevetséges 1014 méterre másznak fel, amikor a legmagasabb hegycsúcsukat, a Kékest megcélozzák.

Persze, ez egy felületes gondolat. Az olimpiai siker nem attól függ, hogy kinek magasabbak a hegyei. Ilyen alapon Nepál lenne a téli sportok koronázatlan királya, ám az Everest alatti ország egyetlen érmet sem nyert soha.

Nekünk, a Kárpátok Fiainak egyetlen érmünk van: bronz, és pont 50 évvel ezelőtt szerezte Ion Panțuru és Nicolae Neagoe, bobban.

A magyaroknak, a Puszták Gyermekeinek hét téli olimpiai érmük van.

A csütörtöki, és további hat (két ezüst és négy bronz), műkorcsolyában, 1932 és 1980 között.

Ők is évtizedeken át vártak az újabb éremre, de most végre megvan az okuk a büszkeségre, még akkor is, ha a rövidpályás csapat nem mind a négy tagjának ereiben csordogál tiszta magyar vér.

A Liu testvérek (Liu Shaoang és Liu shaolin Sándor) apja kínai, aki 40 évvel ezelőtt telepedett le a Magyarországon, anyjuk magyar. A fiúk 11, illetve 8 évesen kezdtek korcsolyázni. Sándor így mesél erről: „Leestünk, felálltunk, megint leestünk.” A gravitáció lehúzta őket.

A korcsolya nem tűnt jó választásnak, ezért átnyergeltek az úszásra, amely a magyarok igen megbecsült sportja. Ám itt sem sikerült beilleszkedniük. Gyakran megfáztak, ezért a szülők kivették őket az edzésekről.

Úgy tűnt, gyenge szervezetük elzárja a fiúkat a sport elől.

Aztán 2006-ban Budapest adott otthont a gyorskorcsolya világbajnokságnak, és a kínai delegáció véletlenül kapcsolatba került a testvérek apjával, aki tolmácsként és idegenvezetőként dolgozott nekik. Szó szót követett, a kínaiak értesültek a két érzékeny fiúról és megkérték az apát, engedje el gyermekeit egy kínai edzőtáborba.

Shaoang és Shaolin fordított irányban járták meg a száműzetés útját, amelyen apjuk a hetvenes években végigment. Másfél évnyi felkészülés után a két fiú visszatért, és teljesen megváltozott. Korábban elestek a versenyeken, most elkezdtek mindent megnyerni.

Egy kínai edzőnő segítségével a Liu testvérek néhány év alatt elérték a szintet, amely meghozta nekik a pjongcsangi aranyérmet. Az 5000 méteres váltócsapat másik két tagja, Burján Csaba és Knoch Viktor szintén jó, de Shaolin és Shaoang még jobbá tette őket.

És akkor: nekünk, a Kárpátok Fiainak van három lehetőségünk.

Bámulhatjuk irigykedve a magyar téli olimpiai bajnokokat, mondván, hogy igazából kínaiak.

De teljesen mellőzhetjük is őket.

Azonban azt is megtehetjük, hogy megpróbáljuk megérteni a dolgokat.

2006-ban, amikor a Liu testvérek elkezdtek korcsolyázni, Magyarországon 13 bezárt és 20 működő korcsolyapálya volt, többnyire vadonatújak. A Romániában 1989 előtt épített kevés korcsolyapálya düledezni készült. 12 évvel később a magyarországi korcsolyapályák száma lassan tovább nő, Romániában csökken.

Ajánlok önöknek egy gyakorlatot.

Próbáljanak meg korcsolyázni Bukarestben.

Menjenek el a történelmi Floreasca korcsolyapályára! A helyén egy exkluzív klub áll, terasszal és medencével, a Dorobanți negyedből érkező vendégek számára. Keressék fel a korcsolyapályát a Herăstrău parkban. Már nincs meg!

Időközben felbukkant pár új korcsolyapálya, de meg lehet őket számolni egy nyomorék kéz ujjain. Ion Țiriac épített egyet Otopeni-ben, a polgármesteri hivatal támogatásával, ahol Simona Halepet használja imázselemként, hogy odavonzza a fővárosi vendégeket. A brassói korcsolyapálya többe került, mint a magyarországiak.

Az a kevés gyerek, aki még jéghokizni akar, az AFI Mallban edz, a gyorskajával tömött bendőjű, soppingoló bukarestiek között. A hokiról beszélünk, egy olyan sportról, amelyben Tureanu, Pisaru, Varga és Gáll csapata 5–4-re verte az Egyesült Államokat (a National Hockey League 9 profi játékosával) az 1977-es világbajnokságon.

Hokiban a magyarok régóta felülmúlnak minket,

és 2016-ban legyőzték Fehéroroszországot, az első világbajnoksági győzelem alkalmával, 77 év után!

Mondjam még?

Magyarország a második helyet foglalja el a világon, ami az egy főre eső olimpiai aranyérmeket illeti, Finnország után. 177 nyári olimpiai aranyérmük van, és most egy téli. És 10 millióan vannak.

Romániának pont feleannyi aranyérme van, mint Magyarországnak, 89, közben kétszer akkora a lakossága.

Miért jobbak a Puszták Gyermekei a Kárpátok Fiainál?

A válasz gyökéregyszerű: az ő vérükben ott a munka erkölcse.

És még van jegük.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25491
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Nem volt ellenfele a hivatalban levő államfőnek.
Nem az útviszonyoknak megfelelően autóztak.
Szombaton ünnepélyes keretek között tették le az új épület alapkövét.
Leállíttatták a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.
Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Kattintás után kiderül! (Vagy nem, de legalább szavazhat róla.)
A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
És hogyan emlékezzünk rá? 1848 a népünnepély, az erőszak és a megdicsőülés között.
Eddig az volt a román diskurzus központi témája, hogy jaj, a magyarok elrabolták a nemzeti gázt. Most meg az, hogy a magyarok tulajdonképpen ráfaragtak a gázügyletre.
Arra kérik a magyarokat, hogy a napokban ne utazzanak Kárpátaljára.
Románia kettészakadt. Az egyik része Európához tartozik. A másik valamiféle fanarióta nagybirtokhoz. Sabin Gherman írása.
A mostohává forduló idő sem zavarta el a legkitartóbb ünneplőket.