Kikötötték Bocnak a többnyelvűség biciklijét (VIDEÓ)

Hogyan kerül biciklire egy háromnyelvű helységnévtábla, és miért?
Hirdetés

Február 21-én, az anyanyelv világnapján a kolozsvári Musai-Muszáj kétnyelvűsítő mozgalom a többnyelvű helységnévtábla „hivatalhoz kötözése” mellett közleményben a kolozsváriak tudomására hozza, hogy:

  • Emil Boc polgármester úr 2017. április 7-i sajtótájékozatóján azt nyilatkozta, hogy egy-másfél hónapon belül ki lesznek helyezve a többnyelvű helységnévtáblák. 2018. február 21-én a 16 többnyelvű helységnévtáblából csak 4 került kihelyezésre.
  • Az Emil Boc polgármester úrnak címzett – a többnyelvű helységnévtáblák hiányáról érdeklődő – közérdekű adatigénylésükre a törvényes határidőt maghaladva, 2018. február 21-én kaptak választ, amelyből semmit sem lehet megtudni arról, hogy az elmúlt 7 hónap alatt miért nem volt egyáltalán előrelépés a hiányzó 12 tábla ügyében, illetve még csak említésképpen sem beszél a város fő és mellék kijáratainak 8 db. hiányzó táblájáról.
  • A városi RMDSZ-frakció tagjainak címzett – a többnyelvűség kérdésében folytatott tevékenységükről érdeklődő – közérdekű adatigénylésük a törvényes határidőt maghaladva válasz nélkül maradt mind a mai napig.
  • A 2018. február 21-én, a Polgármesteri Hivatal udvarán elhelyezett többnyelvű helységnévtáblával ellátott kerékpár a táblaperben született ítélet végrehajtásának hiányára hívja fel a lakosság és Hivatal alkalmazottainak figyelmét. A leparkolt kerékpár még véletlenül sem hirdetőtábla vagy reklám, hanem a szólásszabadság jegyében a jogállamiságért véghezvitt művészeti performansz. Ennek eltávolítása bármely koholt ürüggyel a szólásszabadság emberi jogának megsértését jelenti.
  • 2018. február 21-én elindították az 1535/117/2015-ös számú ítélet bírósági végrehajtását.
  • 2018. február 21-én tájékoztatták Kolozs megye prefektusát az ítélet hiányos végrehajtásáról, és arra kérték, járjon el a jogállamiság megőrzéséért.

Hirdetés