Kalács-csörte
Timi
2018. február 21. szerda, 16:06
A román tanácsosok is megszavazták az EMNP kezdeményezését, hogy a magyar nemzeti ünnepen vendégeljék meg az ünneplőket, az RMDSZ miatt mégsem lesz belőle semmi.

Példátlan helyzet állt elő a Maros megyei Koronkán, miután az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyik tanácsosa, Márton Irma kezdeményezte, hogy különítsenek el 500 lejt a helyi költségvetésből azért, hogy kaláccsal és meleg teával kínálják a március 15-i ünnepség résztvevőit. A tervet a nagyközség négy román tanácsosa is támogatta, az RMDSZ-es képviselők közül viszont öten nemmel szavaztak és hárman tartózkodtak, így meghiúsult a kezdeményezés.

A román pártok a kölcsönösség jegyében támogatták az ötletet, hiszen a magyar tanácsosok is megszavazták Románia nemzeti ünnepének közpénzből történő megünneplését. Márton Irma közlése értelmében az RMDSZ Takács Szabolcs polgármester javaslatára utasította vissza az 500 lej megszavazását, szerinte azért, mert az RMDSZ akarja megszervezni az ünnepséget, „egyedül akarja learatni a babért”.

Az EMNP nyílt levélben fordult Péter Ferenchez, az RMDSZ Maros megyei elnökéhez, melyben felemlegeti a kétnyelvű utcanévtáblákról szóló kezdeményezés leszavazását is. „Akkor abban reménykedtünk, egyszeri esetről van szó, a legutóbbi történések azonban bebizonyították: az RMDSZ koronkai tanácsosai következetesen szavaznak a helyi magyar közösség ellen” – fogalmaz László György, az EMNP Maros megyei elnöke.

Úgy vélekedett: az RMDSZ helyi és megyei szervezete magyarázattal és bocsánatkéréssel tartozik a kialakult helyzet miatt. Arra kérte Péter Ferencet, indítson belső vizsgálatot az ügyben.

Az eset meglepte a román tanácsosokat is, írja a Krónika. A lap hiába próbálta megszólaltatni az ügyben a polgármestert, nem volt hajlandó elmagyarázni, miért szavazott a magyar ünnep ellen. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25453
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Nem volt ellenfele a hivatalban levő államfőnek.
Nem az útviszonyoknak megfelelően autóztak.
Szombaton ünnepélyes keretek között tették le az új épület alapkövét.
Leállíttatták a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.
Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Kattintás után kiderül! (Vagy nem, de legalább szavazhat róla.)
A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
És hogyan emlékezzünk rá? 1848 a népünnepély, az erőszak és a megdicsőülés között.
Eddig az volt a román diskurzus központi témája, hogy jaj, a magyarok elrabolták a nemzeti gázt. Most meg az, hogy a magyarok tulajdonképpen ráfaragtak a gázügyletre.
Arra kérik a magyarokat, hogy a napokban ne utazzanak Kárpátaljára.
Románia kettészakadt. Az egyik része Európához tartozik. A másik valamiféle fanarióta nagybirtokhoz. Sabin Gherman írása.
A mostohává forduló idő sem zavarta el a legkitartóbb ünneplőket.