Az RMDSZ szabotálja a március 15-i ünnepséget Koronkán

A román tanácsosok is megszavazták az EMNP kezdeményezését, hogy a magyar nemzeti ünnepen vendégeljék meg az ünneplőket, az RMDSZ miatt mégsem lesz belőle semmi.
Hirdetés

Példátlan helyzet állt elő a Maros megyei Koronkán, miután az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyik tanácsosa, Márton Irma kezdeményezte, hogy különítsenek el 500 lejt a helyi költségvetésből azért, hogy kaláccsal és meleg teával kínálják a március 15-i ünnepség résztvevőit. A tervet a nagyközség négy román tanácsosa is támogatta, az RMDSZ-es képviselők közül viszont öten nemmel szavaztak és hárman tartózkodtak, így meghiúsult a kezdeményezés.

A román pártok a kölcsönösség jegyében támogatták az ötletet, hiszen a magyar tanácsosok is megszavazták Románia nemzeti ünnepének közpénzből történő megünneplését. Márton Irma közlése értelmében az RMDSZ Takács Szabolcs polgármester javaslatára utasította vissza az 500 lej megszavazását, szerinte azért, mert az RMDSZ akarja megszervezni az ünnepséget, „egyedül akarja learatni a babért”.

Az EMNP nyílt levélben fordult Péter Ferenchez, az RMDSZ Maros megyei elnökéhez, melyben felemlegeti a kétnyelvű utcanévtáblákról szóló kezdeményezés leszavazását is. „Akkor abban reménykedtünk, egyszeri esetről van szó, a legutóbbi történések azonban bebizonyították: az RMDSZ koronkai tanácsosai következetesen szavaznak a helyi magyar közösség ellen” – fogalmaz László György, az EMNP Maros megyei elnöke.

Úgy vélekedett: az RMDSZ helyi és megyei szervezete magyarázattal és bocsánatkéréssel tartozik a kialakult helyzet miatt. Arra kérte Péter Ferencet, indítson belső vizsgálatot az ügyben.

Hirdetés

Az eset meglepte a román tanácsosokat is, írja a Krónika. A lap hiába próbálta megszólaltatni az ügyben a polgármestert, nem volt hajlandó elmagyarázni, miért szavazott a magyar ünnep ellen. 

 

Hirdetés