Kalács-csörte
Timi
2018. február 21. szerda, 16:06
A román tanácsosok is megszavazták az EMNP kezdeményezését, hogy a magyar nemzeti ünnepen vendégeljék meg az ünneplőket, az RMDSZ miatt mégsem lesz belőle semmi.

Példátlan helyzet állt elő a Maros megyei Koronkán, miután az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyik tanácsosa, Márton Irma kezdeményezte, hogy különítsenek el 500 lejt a helyi költségvetésből azért, hogy kaláccsal és meleg teával kínálják a március 15-i ünnepség résztvevőit. A tervet a nagyközség négy román tanácsosa is támogatta, az RMDSZ-es képviselők közül viszont öten nemmel szavaztak és hárman tartózkodtak, így meghiúsult a kezdeményezés.

A román pártok a kölcsönösség jegyében támogatták az ötletet, hiszen a magyar tanácsosok is megszavazták Románia nemzeti ünnepének közpénzből történő megünneplését. Márton Irma közlése értelmében az RMDSZ Takács Szabolcs polgármester javaslatára utasította vissza az 500 lej megszavazását, szerinte azért, mert az RMDSZ akarja megszervezni az ünnepséget, „egyedül akarja learatni a babért”.

Az EMNP nyílt levélben fordult Péter Ferenchez, az RMDSZ Maros megyei elnökéhez, melyben felemlegeti a kétnyelvű utcanévtáblákról szóló kezdeményezés leszavazását is. „Akkor abban reménykedtünk, egyszeri esetről van szó, a legutóbbi történések azonban bebizonyították: az RMDSZ koronkai tanácsosai következetesen szavaznak a helyi magyar közösség ellen” – fogalmaz László György, az EMNP Maros megyei elnöke.

Úgy vélekedett: az RMDSZ helyi és megyei szervezete magyarázattal és bocsánatkéréssel tartozik a kialakult helyzet miatt. Arra kérte Péter Ferencet, indítson belső vizsgálatot az ügyben.

Az eset meglepte a román tanácsosokat is, írja a Krónika. A lap hiába próbálta megszólaltatni az ügyben a polgármestert, nem volt hajlandó elmagyarázni, miért szavazott a magyar ünnep ellen. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25453
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.
A kastély újonnan kialakított kőtárát régészeti leletekkel egészítették ki, így például a Bánffyak által használt lábasok, éjjeli edények, kályhacsempe-töredékek, illatszeres üvegcsék egyaránt megtekinthetőek. Mutatjuk.
Nem kampányolni jöttek, de a világuralom a végső céljuk, segítséget ajánlottak és természetesen viccesek voltak.
Mindkét férfit kórházba szállították, egyikük állapota súlyos.
Folytatódik a Roboszkóp, Laczkó Vass Róbert elmélkedős sorozata.
Szeptember 17-től folytatódik élesben a romániai gépkocsipark felújítását célzó akció.
Romániában a kormányzat részéről egymást érik azok az üzenetek, melyek országként sebezhetővé tesznek bennünket és tálcán kínálják az érveket azoknak, akik bűnbakot keresnek.
Nem légből kapott a brassói reptér 2020-as átadási határideje: hamarosan kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre.
Mert a könyveket nem sikerült időben lefordítani németre.