Kalács-csörte
Timi
2018. február 21. szerda, 16:06
A román tanácsosok is megszavazták az EMNP kezdeményezését, hogy a magyar nemzeti ünnepen vendégeljék meg az ünneplőket, az RMDSZ miatt mégsem lesz belőle semmi.

Példátlan helyzet állt elő a Maros megyei Koronkán, miután az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyik tanácsosa, Márton Irma kezdeményezte, hogy különítsenek el 500 lejt a helyi költségvetésből azért, hogy kaláccsal és meleg teával kínálják a március 15-i ünnepség résztvevőit. A tervet a nagyközség négy román tanácsosa is támogatta, az RMDSZ-es képviselők közül viszont öten nemmel szavaztak és hárman tartózkodtak, így meghiúsult a kezdeményezés.

A román pártok a kölcsönösség jegyében támogatták az ötletet, hiszen a magyar tanácsosok is megszavazták Románia nemzeti ünnepének közpénzből történő megünneplését. Márton Irma közlése értelmében az RMDSZ Takács Szabolcs polgármester javaslatára utasította vissza az 500 lej megszavazását, szerinte azért, mert az RMDSZ akarja megszervezni az ünnepséget, „egyedül akarja learatni a babért”.

Az EMNP nyílt levélben fordult Péter Ferenchez, az RMDSZ Maros megyei elnökéhez, melyben felemlegeti a kétnyelvű utcanévtáblákról szóló kezdeményezés leszavazását is. „Akkor abban reménykedtünk, egyszeri esetről van szó, a legutóbbi történések azonban bebizonyították: az RMDSZ koronkai tanácsosai következetesen szavaznak a helyi magyar közösség ellen” – fogalmaz László György, az EMNP Maros megyei elnöke.

Úgy vélekedett: az RMDSZ helyi és megyei szervezete magyarázattal és bocsánatkéréssel tartozik a kialakult helyzet miatt. Arra kérte Péter Ferencet, indítson belső vizsgálatot az ügyben.

Az eset meglepte a román tanácsosokat is, írja a Krónika. A lap hiába próbálta megszólaltatni az ügyben a polgármestert, nem volt hajlandó elmagyarázni, miért szavazott a magyar ünnep ellen. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25453
A torna leggólgazgadabb meccsén lefocizta a pályáról a sérülésektől is sújtott Tunéziát.
Andreas Wolter a Kolozsvár Pride meghívására érkezett, Boc-ék inkább leléptek Kínába.
Utakat, magánházak udvarait, magasfeszültségű hálózatokat, vezetékeket vert el az eső.
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.
Szerbia egy félidőn keresztül továbbjutónak számított, de most brazilverésre van ítélve.
Utakat! Villamosítást! Iskolákat! Gyárakat! Városiasítást! Megyésítést! Fogyasztást! De milyen áron?
Egyes román sajtólátnokok már azt vizionálják, hogy hamarosan a bukaresti parlamentben is magyarul fognak beszélni.
Amikor ugyanis első alkalommal verték fejbe a bírói kalapáccsal, bizony megtette, amit ilyenkor tenni szokás.
Van egy jó hír, meg egy rossz hír Románia számára. Egyéni fogyasztásban legyőzte a magyarokat. Na de vajon miért? A válaszban ott a rossz hír.
Civilek tüntetnek hetek óta minden csütörtök reggel a kolozsvári PSD és RMDSZ székháza előtt. Elmentük a szövetség Majális utcai ügyvezető elnöksége elé és megkérdeztük a demonstrálókat: mi ellen tüntetnek?
A: két hét fizetett szabadságot. B: egy terepjárót. C: három és fél év letöltendőt.
Folytatódik a Roboszkóp, Laczkó Vass Róbert elmélkedős sorozata.
Videóbírós döntetlen, hősiesség és súlyos alázás folyt ma a vébén. Messit egyszerűen eltüntették.
A bukaresti kormány egyre több mindennek fordít hátat. Most éppen egy autópályának. Miért pont a Világbank képezne kivételt?