Kínzás, megalázás nyomait keresték a hazai börtönökben

Az erre szakosodott európai testület jelentését hétfőn részletezik.
Hirdetés
Öt romániai börtönt és tíz fogházat ellenőrzött le a Kínzást és az Embertelen vagy Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság (CPT) küldöttsége – közölte kedden az igazságügyi minisztérium.
 
Az igazságügyi tárca arról számolt be az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményében, hogy a CPT-küldöttség február 7-19. között tartózkodott Romániában, következtetéseiket hétfőn hozzák nyilvánosságra Tudorel Toader miniszter jelenlétében. 
 
A küldöttség börtönöket és a Román Országos Rendőr-főkapitányság által működtetett, előzetes letartóztatásokra szolgáló fogdákat vett górcső alá, azt vizsgálva, hogy az állami hatóságok miként bánnak a szabadságuktól megfosztott személyekkel. 
 
A CPT-küldöttség elégedetten nyilatkozott arról, hogy a román hatóságok együttműködőek voltak, és javulást állapítottak meg a fogvatartási körülmények tekintetében az előző ellenőrzés óta. Ugyanakkor viszont hiányosságokra is felhívták a figyelmet. Mindezeket hétfőn ismertetik részletesen egy jelentésben.

Hirdetés