Így zajlik a KMDSZ mentorprogramja

Elég kemény képzéssorozat, nem csak bulizás.
Hirdetés

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) minden évben megszervezi a több hónapig tartó mentorprogramját. A 2011–2012-es tanévben, amikor útjára indult a program, az elsődleges cél az volt, hogy az első éves egyetemistákkal megismertessék a szervezet tevékenységét, és hogy stabil önkéntesbázist tudjanak kiépíteni. Mára a mentorprogram egy komoly, több hónapon át tartó képzéssé nőtte ki magát. A KMDSZ jelenlegi célja az eddigiek mellett az, hogy az egyetemistákat szervezeti emberekké képezze ki, de a program alatt tanultakat ne csak ifjúság szervezetben, hanem a hétköznapokban, az egyetemen, sőt később a szakmájukban is fel tudják használni.

Az elmúlt évekhez képest rengeteg változás történt a programban.

Az ifjúsági szervezetnek felajánlotta a K+ Program, hogy társszervezője lesz az idei mentorprogramnak, emellett pedig a KMDSZ vezetőségi tanácsa úgy döntött, hogy a programot kiszervezi azoknak, akik a tavalyi képzést sikeresen elvégezték. Emellett pedig a jelentkezést is gyökeresen megváltoztatták és több lépcsős felvételit vezettek be.

Első lépésként a jelentkezőknek motivációs levelet kellett írniuk, amiben nem csak azt kellett megfogalmazni, miért szeretnének részt venni a programban, hanem egy előre meghatározott feladatra is megoldást kellett kínálni: ők voltak a következő KMDSZ Gólyatábor főszervezői. Ki kellett dolgozniuk egy tervet arra, hogy hogyan szerveznék és bonyolítanák le a rendezvényt. Kettős cél vezérelte a szervezőket, elsősorban kíváncsiak voltak arra, ki milyen motivációval rendelkezik, másodsorban pedig az is érdekelte őket, hogy a jelentkezőknek mennyi rálátásuk van egy ilyen típusú rendezvény lebonyolítására. A tapasztalat hiánya természetesen nem volt kizáró ok, inkább a kreativitást és a találékonyságot díjazták a beadott pályázatokban.

A felvételi második körében minden jelentkezővel, aki küldött le motivációs levelet, a K+ Közösségi Térben léghajóztak. A játékban résztvevőknek két szakmát kellett választaniuk maguknak. Ezután a játékvezető felszólította a játékosokat arra, hogy bizonyos számú embert  ki kell tenniük a léghajóból, különben lezuhannak. Ezután a résztvevők elmondták, mivel foglalkoznak és meg kellett győzniük egymást, hogy ők miért hasznos tagjai a hajó utasainak. A szervezők itt azt akarták felmérni, hogy

kinek milyen problémamegoldó készsége van, ki hogyan kezeli a konfliktusokat, ki mennyire irányító természetű.

Utolsó lépésként a résztvevőket behívták egy interjúra. A személyes körök alatt átbeszélték velük a motivációs levelüket, a játékestet, hogy hogyan érezték magukat, illetve olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy miként kezelik a konfliktusokat vagy mennyire tudnak csapatban dolgozni.

A felvételi procedúra végén 38 diákot vettek be a programba, akikkel a következő hétvégén elutaztak egy pár napos foglalkozásra. A résztvevőket 6-7 fős csapatokra osztották, akiket egy-egy kijelölt mentor vezet majd a program folyamán. A táborban az egész napos csapatépítő játékok mellett képzéseken is részt vehettek az elsőévesek. Fugel Edina ön- és csapatmotivációs képzést tartott, Rés Konrád Gergely a Babeș-Bolyai Tudományegyetem diákképviseleti rendszerét mutatta be, Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke pedig a szervezeti működésről és felépítésről tartott előadást.

A résztvevők első nagy kihívása az 5. Téli Majális megszervezése volt. Itt a mentoraiktól és a tapasztalt szervezőktől megtanultak csapatban dolgozni, koordinálni, együttműködni a résztvevőkkel, főként pedig felelősséget vállalni a munkájukért. Emellett a szervezők elindították a munkacsoportos foglalkozásokat. Ennek keretén belül minden gólya funkcióját tekintve választott magának egy vezetőségi tanácstagot, akinek a munkáját figyelemmel kísérik és tanulnak tőle.

Hirdetés

A jövőben olyan képzéseket szerveznek a résztvevőknek, mint a stresszkezelés, projektmenedzsment, időmenedzsment, rendezvényszervezés, HR és konfliktuskezelés, szervezeti és online kommunikáció, szervezeti és személyes pénzügyek, értékesítés és tárgyalástechnika. A képzéseken kívül rendszeresen részt vesznek a KMDSZ rendezvényeinek megszervezésében, illetve találkoznak a mentoraikkal, akik végig támogatják őket a program ideje alatt. Feladatuk még, hogy májusban megszervezzék a KMDSZ Önkéntes Gálát, ahol a diákszövetség meghálálhatja a szervezőinek az egész éves munkát.

Végül októberben kiértékelő táborba mennek a résztvevők, hogy megbeszélhessék az esetleges problémákat és továbbfejlesszék a projektet. Persze ezzel még nincs vége a munkájuknak, hisz jövőre az ő feladatuk lesz megszervezni és lebonyolítani a hetedik KMDSZ mentorprogramot.

 

A szerző a kolozsvári BBTE újságíró szakos hallgatója, szakmai gyakorlatát a Főtérnél tölti.

 

Hirdetés