Újabb lejárató hangfelvételek a korrupcióellenes ügyészség ellen

Vlad Cosma volt PSD-s képviselő szerint a DNA ügyészei több ízben is hamis tanúzásra próbálták rábírni.
Hirdetés

Teljes gőzzel robog a kormányoldal korrupcióellenes ügyészség (DNA) elleni hadjárata: Vlad Cosma, a kormány fő erejét adó Szociáldemkrata Párt (PSD) volt képviselője – aki maga is azok egyike, akik ellen a DNA korrupciós ügyek miatt vádat emelt – azzal vádolta meg a korrupcióellenes ügyészeket, hogy megpróbálták hamis tanúzásra rávenni őt.

Ehhez egy hangfelvételt is mellékelt, amelyet a PSD szócsövének számító Antena 3 stúdiójában mutatott be vasárnap este. Mint mondta, a felvételen az hallható, amint a DNA ploieşti-i ügyészei megpróbálják rávenni, hogy hamis tanúvallomást tegyen egy ügyben.

A felvételen Giuela Deaconu arról oktatja ki Cosmát, milyen tanúvallomást tegyen egy későbbi tárgyaláson Ploieşti volt polgármestere, Andrei Volosevici ügyében. Az ügyész arról tájékoztatja, milyen kérdéseket tesznek majd fel neki, és mit kell válaszolnia.

Cosma szerint egy másik korrupcióval vádolt volt PSD-s képviselő üzletember ,

Sebastian Ghiţă ügyében is arra próbálta kényszeríteni a DNA, hogy hamis vallomást tegyen.

Azt mondta, annak érdekében, hogy az ügyészeknek megfelelő vallomást tegyen, kirendeltek mellé egy, a ploieşti-i DNA-nál szolgálatot teljesítő rendőrnőt, hogy felügyelje, amíg videón keresztül vallomást tesz a legfelsőbb bíróság egyik bírája előtt.

Állítása szerint esze ágában sem volt az ügyészek által megkövetelt vallomást tenni az ügyben, ezért kirendelték mellé a Florea Gabriela nevű rendőrnőt, aki előbb még egyszer felolvasta neki a vallomás szövegét, majd a képernyő mögé bújt, hogy a bíró ne láthassa.

Ezt követően

a tárgyaláson is megpróbálták befolyásolni,

Hirdetés

ahol azonban nem volt hajlandó azt vallani, amit állítása szerint rá akartak kényszeríteni. Florea erről telefonon tájékoztatta is Lucian Oneát, a  ploieşti-i DNA főügyészét.

Cosma elmondta, hogy 2015-től kezdődően készített hangfelvételeket a DNA ügyészeivel folytatott beszélgetéseiről, mert már akkor úgy látta, hogy azok törvénytelenül járnak el.

Beleszállt a DNA-ba Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke is, aki a B1 televízióban azt állította, hogy veje, Radu Pricop ügyében, akit zsarolásban való bűnrészességgel és hamis tanúzásra való felbujtással gyanúsítanak, az ügyészek olyan kihallgatási jegyzőkönyveket mutattak be, amelyek tartalma nem egyezett meg a hangfelvételekével. Ezért alapfokon föl is mentették.

Cosma először múlt vasárnap mutatott be ügyészségi hangfelvételeket amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a DNA alkalmazottai az ő segítségével akartak egy megvádolt politikus-médiamágnás ellen terhelő bizonyítékokat „gyártani”.

Cosma fel is jelentette a DNA négy ploieşti-i ügyészét, Lucian Onea helyi főügyészt, Giluela Diaconut, Alfred Savut és Mircea Negulescut az igazságügy érdekeinek sérelmére elkövettet cselekményekkel, jogtalan nyomozás, elnyomás, hivatali visszaélés és bűnszervezet létrehozása miatt.
A „leleplezések” óta a PSD vezetőinek egy része a DNA főügyészének távozását követeli.

Hirdetés