Magyar színekben tette magát nevetségessé egy amerikai „síakrobata”

És itt az olimpia első doppingesete is, mégpedig a rendkívül megerőltető curlingben.
Hirdetés

Venezuelai szkeletonosként nem lett olimpikon, így magyar síakrobataként tette magát nevetségessé Elizabeth Swaney a pjongcsangi téli olimpián. A 33 éves sportoló nagyanyja magyar, így kerülhetett be a magyar csapatba. Még a téli rétegsportokban járatos szurkolók sem tudtak róla sokat és nem is vártak tőle semmilyen eredményt, ám a női félcső versenyszámában nyújtott teljesítménye után a nemzetközi sportsajtóban is sztár lett. Csak nem mint új Hosszú Katinka, hanem mint a magyar Eddie, a sas Calgaryban vagy Eric Moussambani Sydney-ben.

A félcső versenyszám a síakrobatáknál és a hódeszkásoknál is arról szól, hogy ki tud több és nehezebb ugrást, látványosabb kunsztot bemutatni lesiklás közben. Swaney meg sem próbált egyet sem, csak szép komótosan végigment a pályán, majd azzal védekezett, hogy idegessége miatt nem mentek neki az ugrások.

„Annyiban elégedett vagyok, hogy Magyarországot tudtam képviselni, és bízom benne, hogy Magyarországon felfigyelnek erre a sportágra, és többen kezdenek majd ezzel a szakággal és versenyszámmal, a szabadsízéssel és a félcsővel foglalkozni” – nyilatkozta a magyar síszövetség honlapján a verseny után. Végül is bejött neki, tényleg felfigyelt rá egy egész ország, pedig 24. lett a 24 fős mezőnyben.

Ennek a figyelemnek köszönhetően derült ki róla, hogy Swaney még egyetemistaként elindult a kaliforniai kormányzóválasztáson Arnold Schwarzenegger ellen, a síakrobatika előtt evezésben, műkorcsolyában és (venezuelai színekben) szkeletonban is megpróbált kijutni az olimpiára. Síelni alig 25 évesen tanult meg, a síakrobatikát pedig hat éve űzi. Mivel a sportágnak nincs túl népes nemzetközi mezőnye, csak azzal össze tudta hozni a kvótához szükséges helyezéseket, hogy – saját költségén – részt vett a Világkupa-versenyeken és a világbajnokságon. Ahol aztán rendre csak a bukó riválisait előzte meg, de az olimpiához ez is elég volt. És a nevetségessé váláshoz is.

Itt az első pjongcsangi doppingolás
Az olimpia első doppingesete is minimum a bizarr kategóriába tartozik. Egy orosz curlinges, Alekszandr Kruselnyickij bukott meg az ellenőrzésen. A feleségével, Anasztaszija Brizgalovával vegyes párosban bronzérmet szerző sportoló szervezetében Meldoniumot mutattak ki. A Lettorszégban gyártott gyógyszert a szívrohamot túlélt betegeknek szokták felírni, ám mivel segíti a vérkeringést, két éve felkerült a doppinglistára. 2016 elején rengeteg, főleg orosz sportoló bukott meg a doppingellenőrzésen Meldoniummal, köztük a teniszsztár Marija Sarapova, az ötszörös világbajnok úszó Julija Jefimova, valamint a csíkszeredai sílövő, Tófalvi Éva is. Legtöbbjük esetében nem volt bizonyítható, hogy 2016. január 1. előtt vagy után szedték a szert, így végül nem kaptak eltiltást, de például Sarapova 15 hónapig nem versenyezhetett.
Hogy a gránitkő-csúsztatásból és jégsöprésből álló curlingben mennyit javítja a teljesítményt a Meldonium, az rejtély, az viszont egyértelmű hogy a négy évvel ezelőtti játékokon taroló oroszoknak nagyon nem megy az éremszerzés Dél-Koreában. A 102 versenyszámból 64 ment le, aranyérmük még nincs, 3 ezüsttel és 8 bronzzal az éremtáblázat huszadik helyén áll az állami doppingprogram lebukása után eltiltott Orosz Olimpiai Bizottság égisze helyett Olimpiai Versenyzők Oroszországból néven induló csapat. Ha a B-próba is megerősíti Kruselnyickij vétkességét, az oroszok elvesztik bronzérmüket, amelyet Norvégia kaphat meg.

Hirdetés