A DNA sebezhetőségei

Hasznos és jó dolog a korrupcióellenes harc. De a saját háztájon is rendet kell tartani. Mert könnyen megfúrhatják a DNA hajóját, ha nem vigyáz.
Hirdetés

Bármilyen jól is szerepelt Laura Codruţa Kövesi a közvélemény előtt, amiért dicséreteket kap azoktól a tisztességes, becsületes polgároktól, akikhez szólt, egyértelmű, hogy elég sok sebezhetőség is van a DNA intézményének szintjén. Talán még természetellenes kapcsolatok is léteznek egyes ügyészek és egyes korrupciós ügyekkel gyanúsítható személyek között, mint például a ploieşti-i „elitegység” esetében. Az eddig elhangzottak, a felvételekről hallható dolgok, továbbá egyes ügyészek viselkedése alapján arra a következtetésre lehetne jutni, hogy helytelen dolgok is történtek ennél az egységnél! Persze, az lenne jó, ha nem így lenne és semmilyen kétség sem létezne az ügyészekkel kapcsolatosan.

Elképzelhető, hogy a DNA más struktúráiban is vannak ilyenfajta sebezhetőségek,

melyekről a bukaresti főügyész esetleg nem tud, így nem képes megfelelően kezelni azokat.

Bármilyen profi is lenne a korrupcióellenes intézmény főügyésze, Laura Codruţa Kövesi nehéz helyzetbe kerülhet, ha természetellenes kapcsolatok vannak egyes beosztottai és különféle alakok között.

Éppen ezekre számítanak a DNA halálos ellenségei, akik – ahogy azt mindnyájan láthatjuk – rendkívül szervezettek, tudják, mit csinálnak, jelentős forrásokkal rendelkeznek és igyekeznek minden lehetséges rést kihasználni az igazságszolgáltatás megtámadására. Ezeknek a támadásoknak megsemmisítő hatásaik és következményeik vannak, főleg, hogy azok a jelenlegi hatalom képviselőitől érkeznek, akik

teli torokból üvöltözik, hogy „politikai rendőrség” van!

Ez olyan, mintha visszatérnénk Adrian Năstase idejébe, amikor a büntetőügyesek azt üvöltözték, hogy politikai utasításra készülnek akták ellenük.

A főügyész nagyon jól tudja mindezt, amit az is bizonyít, hogy szinte minden nyilvános megszólalásban felhívja rájuk a figyelmet: „Itt nem Kövesiről vagy a DNA-ról van szó. A DNA nem egy ember, hanem egy intézmény. Ez a támadás nem Kövesiről szól, hanem a dolgukat végző ügyészekről, és az állam térdre kényszerítése, illetve a román állampolgárok megalázása a célja. Az igazságszolgáltatás több mint egy éve ostrom alatt áll. És ha megnézzük, ki támad, látjuk, hogy elítélt, bíróság elé állított vádlottakról van szó. Ők támadnak bennünket, nem a becsületes polgárok, hanem olyanok, akiknek van pénzük, vannak forrásaik és le akarják járatni mindazt, ami az utóbbi években történt.

A korrupció manapság nem számít súlyos dolognak, természetesen egyes vádlottak számára.”

A DNA egyik sebezhető pontja az az ügy lehet, melyben a katonai ügyészek Gabriel Opreát hivatallal való visszaéléssel, Mircea Duşát pedig okirat-hamisítással vádolják. A feljelentést a Bukaresti Katonai Fellebbviteli Bíróságának bírája tette 2016. október 6-án, de erről az ügyről nem lehet tudni, milyen nyomozati szakaszban van! Elképzelhető, hogy elévül, ha nem dolgoznak rajta?

A feljelentésben megemlítik egy magas rangú katonai magisztrátus, Buga Cezarian nevét, akiről azt mondják, hogy Oprea és Duşa törvénysértő módon léptette elő. A Bukaresti Katonai Fellebbviteli Bíróságon dolgozó Buga Cezarian magisztrátus-vezérőrnagyról megjelent egy dokumentum, mely azt bizonyítja, hogy a 80-as években műveleti tiszt volt a Belügyminisztérium egyik elitegységében annak ellenére, hogy a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) négy kérés nyomán, melyek közül az egyik a CSM-től (Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács – a szerk.) érkezett, kiadott egy igazolást arról, hogy

nem talált olyan adatokat, melyek azt mutatnák, hogy a Securitate tagja lett volna, vagy kapcsolatban állt volna az intézménnyel!

Hirdetés

A közvéleménynek, a Laura Codruţa Kövesi főügyész által megszólított becsületes polgároknak erről a DNA által vizsgált ügyről is tudnia kell, milyen nyomozati szakaszban van, mint ahogy más fajsúlyos, fontos személyeket terhelő ügyekről is, hogy megelőzhetők legyenek a sebezhetőségek, mint a Microsoft- és más ügyekben, melyek elévültek. Nem ártana nagyobb átláthatóság, a közvéleményt rendszeresen tájékoztatni kellene a súlyos ügyekkel kapcsolatos nyomozások állásáról.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a DNA intézménye a saját portáján feltárja és megoldja a réseket, a sebezhetőségeket és a gondokat, hogy még hatékonyabb, még erősebb és hitelesebb legyen a korrupció elleni harcban. Ezáltal jelentősen csökkennének azoknak a lehetőségei is, akik folyamatosan és összehangoltan támadják a korrupcióellenes intézményt.

Jó dolgok a dicséretek, a méltatás és a bátorítások, melyeket Laura Codruţa Kövesi a nyilvános megnyilvánulásaiért kap, mint amilyen a legutóbbi is volt, amikor határozott választ adott az igazságszolgáltatást támadóknak, de ezek nem fedik el az intézmény sebezhetőségeit, ha nem foglalkoznak velük.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés