Szentes József: Ha nem lesznek vonatok, taxit kell hívni

A Román Vasúttársaság utasszállító részlegének vezérigazgatója szerint szabadesésben van a vasúti személyszállítás.
Hirdetés

Az egész országból Bukarestbe érkezett vasutasok „ünnepelték” tüntetéssel az 1933. február 16-i vasutastüntetés vérbe fojtásának 85. évfordulóját pénteken, a közlekedési minisztérium épülete előtt. A vasúti dolgozók elégedetlenek a vasúti személyszállítás alulfinanszírozásával és a rossz munkakörülményekkel. Ehhez még hozzájárul, habként a tortán, az a kényszerintézkedés, mely szerint március elsejével kezdődően 97 járatot meg fognak szüntetni.

Szentes József, a CFR utasszállító részlegének vezérigazgatója szerint a társaság 3300 vagont vesztett az utóbbi 20 évben, és a helyzet odavezetett, hogy járatok tucatjait kell megszüntetni. „Muszáj lesz legalább ritkítani a veszteséges járatokat, amelyeket taxikkal vagy mikrobuszokkal helyettesítünk, ahol szükséges. Nincs mit tenni. Összesen 47 ilyen járat került célkeresztbe”, jelentette ki Szentes. A CFR alkalmazottai szerint viszont sokkal több járat (összesen 97) visszavonásáról van szó.

Az egyetemi hallgatók ingyenes utaztatása másfél millióval növelte a CFR utasainak számát 2017-ben. 700 000 utas csak állóhelyhez jutott. Ennek oka, hogy a CFR jelenleg 767 vagonnal rendelkezik, és további 400 vagonra lenne szükség, hogy eleget tehessenek az igényeknek. Ugyanakkor 230 elektromos mozdonyra is szükség lenne, ám a CFR-nek nincs pénze a beszerzésekre. Szentes József szerint az egyetlen megoldás az állami támogatás lenne.

Hirdetés