Visszatánc!
Jean St'Ay
2018. február 17. szombat, 13:57
Mert a román menedékkérők száma ugrásszerűen megnőtt.

Amint arról beszámoltunk, tavaly decembertől törölték a Kanadába látogató és ott fél évnél nem hosszabb időre tartózkodni szándékozó román állampolgárok vízumkötelezettségét.

Igen ám, de az azóta eltelt alig ét hónap alatt ugrásszerűen megnőtt a Kanadában menedéket kérő románok száma, több, mint 230 menedékkérelmet iktattak a kanadai hatóságok, amely a 2016-ban egész évben beérkezett kérelmek szinte kétszeresét jelenti.

Az ellenpélda: a bolgár állampolgárok kanadai vízumkötelezettsége szintén megszűnt, viszont az ő esetükben az iktatott menedékkérelmek száma alacsony maradt az említett időszakban.

A kanadai illetékesek szerint akár a vízumkötelezettség ismételt bevezetésére is sor kerülhet a román állampolgárok esetében, ha az idén a menedékkérelmek száma elér egy bizonyos, egyelőre nem pontosított határt.

És a kanadaiak vízumügyben nem ismernek tréfát. 2009-ben Kanada a vízumkötelezettség azonnali újrabevezetése mellett döntött Csehországgal és Mexikóval szemben, tekintettel a két országból befutó menedékkérelmek számának robbanásszerű növekedésére.

A kanadai vízumkényszert 2007-ben oldották fel a csehek esetében, és két év leforgása alatt 600-szorosára nőtt a menedékkérelmek száma. Sok menedékkérő roma származású volt. Kanada további négy év múlva oldotta fel ismét a vízumkötelezettséget a cseh állampolgárok esetében.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25391
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Nem volt ellenfele a hivatalban levő államfőnek.
Nem az útviszonyoknak megfelelően autóztak.
Szombaton ünnepélyes keretek között tették le az új épület alapkövét.
Leállíttatták a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.
Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Kattintás után kiderül! (Vagy nem, de legalább szavazhat róla.)
A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
És hogyan emlékezzünk rá? 1848 a népünnepély, az erőszak és a megdicsőülés között.
Eddig az volt a román diskurzus központi témája, hogy jaj, a magyarok elrabolták a nemzeti gázt. Most meg az, hogy a magyarok tulajdonképpen ráfaragtak a gázügyletre.
Arra kérik a magyarokat, hogy a napokban ne utazzanak Kárpátaljára.
Románia kettészakadt. Az egyik része Európához tartozik. A másik valamiféle fanarióta nagybirtokhoz. Sabin Gherman írása.
A mostohává forduló idő sem zavarta el a legkitartóbb ünneplőket.