Alig szűnt meg a kanadai vízumkényszer, máris újra bevezetnék

Mert a román menedékkérők száma ugrásszerűen megnőtt.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, tavaly decembertől törölték a Kanadába látogató és ott fél évnél nem hosszabb időre tartózkodni szándékozó román állampolgárok vízumkötelezettségét.

Igen ám, de az azóta eltelt alig ét hónap alatt ugrásszerűen megnőtt a Kanadában menedéket kérő románok száma, több, mint 230 menedékkérelmet iktattak a kanadai hatóságok, amely a 2016-ban egész évben beérkezett kérelmek szinte kétszeresét jelenti.

Az ellenpélda: a bolgár állampolgárok kanadai vízumkötelezettsége szintén megszűnt, viszont az ő esetükben az iktatott menedékkérelmek száma alacsony maradt az említett időszakban.

A kanadai illetékesek szerint akár a vízumkötelezettség ismételt bevezetésére is sor kerülhet a román állampolgárok esetében, ha az idén a menedékkérelmek száma elér egy bizonyos, egyelőre nem pontosított határt.

Hirdetés

És a kanadaiak vízumügyben nem ismernek tréfát. 2009-ben Kanada a vízumkötelezettség azonnali újrabevezetése mellett döntött Csehországgal és Mexikóval szemben, tekintettel a két országból befutó menedékkérelmek számának robbanásszerű növekedésére.

A kanadai vízumkényszert 2007-ben oldották fel a csehek esetében, és két év leforgása alatt 600-szorosára nőtt a menedékkérelmek száma. Sok menedékkérő roma származású volt. Kanada további négy év múlva oldotta fel ismét a vízumkötelezettséget a cseh állampolgárok esetében.

Hirdetés