Iohannis szerint nem kell leváltani Kövesit a DNA éléről

Mivel az elnök úgy gondolja, hogy a korrupcióellenes ügyészség jól végzi a dolgát.
Hirdetés

Nem látja indokoltnak Klaus Iohannis a szociálliberális kormánytöbbség által bírált Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyész leváltását, sőt nagyon elégedett a vádhatóság és vezetője munkájával.

Iohannis csütörtök esti sajtóértekezletén vette védelmébe Kövesit, miután a kormányoldal politikusai és a koalícióhoz közel álló média két – a DNA által korábban bűnvádi eljárás alá vont – interjúalany állításaira és hangfelvételeire alapozva azzal vádolták a DNA-t, hogy bizonyítékokat hamisít. A koalíció vezetői szerint ez az eset is az országot háttérből irányító „párhuzamos állam” bizonyítéka, szerintük ugyanis Románia ügyészállammá vált, ahol nem érvényesül az ártatlanság vélelme, az országot pedig a titkosszolgálatok és a vádhatóságok emberei irányítják.

Iohannis szerint nem először történik meg, hogy néhány „bűnvádas alak” intéz kétségbeesett támadást a DNA ellen azzal a céllal, hogy lejárassák a vádhatóságot.

„Ez a kísérlet szánalmas és egyáltalán nem meggyőző. Önök tudják, hogyan vélekedem a DNA munkájáról, de szívesen elmondom még egyszer:

szerintem a DNA és a DNA vezetősége jó munkát végez, és ez a támadás vagy támadási kísérlet is csak megerősíti, hogy a DNA jó munkát végez ” – fogalmazott.

A sajtóértekezleten jelen lévő újságírók hiába kérték az elnököt, pontosítsa, hogy mit ért a – jobboldal által a szociálliberális többséget megbélyegző szitokszóként használt – „bűnvádas” kifejezés alatt, Iohannis azzal hárította el a felkérést, hogy már számtalan alkalommal beszélt erről.

Az államfő korábban akkor használta ezt a kifejezést, amikor arról beszélt, hogy nézete szerint nem kellene az állam vezetésében fontos tisztségeket betölteniük bűnvádi eljárás alá vont, megvádolt vagy jogerősen elítélt politikusoknak.

Iohannis nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Tudorel Toader igazságügy-miniszter törvény adta jogkörével élve Kövesi leváltását fogja javasolni, ugyanakkor leszögezte: jelenleg nincs tudomása olyan tényről, amely indokolttá tenné a főügyész leváltását, és reméli, hogy a miniszternek alapos szakmai érvei is lesznek, ha mégis erre tesz javaslatot.

Közölte, a következő napokban beszélni fog Toaderrel, és ha szükséges, a beszélgetésen hárman fognak részt venni: Iohannis, Toader és Kövesi.

Az igazságügyi miniszter csütörtöki kijelentésére – miszerint mielőtt elfogadta volna kinevezését, a kormánykoalíció vezetői megígérték neki, hogy a politikum nem fog beavatkozni az általa vezetett minisztérium tevékenységébe és az ő döntéseibe –

Iohannis úgy reagált: a Viorica Dăncilă kormányfővel és Liviu Dragnea PSD-elnökkel folytatott csütörtöki beszélgetése során

nem volt olyan benyomása, hogy politikai nyomás nehezedne az igazságügyi miniszterre.

Hirdetés

Iohannis azt mondta: Tudorel Toader elismert szaktekintély, és biztos benne, hogy az igazságügyi miniszter jogilag alaposan megindokolt állásponttal fog majd a nyilvánosság elé állni.

 

 

Iohannis beszámolt az újságíróknak arról, hogy csütörtökön egy – a DNA körüli botrány előtt egyeztetett – megbeszélést folytatott Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Liviu Dragneaval, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével. Az elnök szerint vannak olyan nemzeti fontosságú ügyek – mint a 2019 első félévi román uniós elnökség, Románia centenáriuma, vagy a Három Tenger Kezdeményezés őszi romániai csúcsértekezlete – amelyekben az elnöki hivatalnak együtt kell működnie a kormánnyal.

Elmondta, a találkozón kifejezte elégedetlenségét a DNA-t érintő botránnyal kapcsolatban.

A kormányfő – Iohannis szerint – azt ígérte megbeszélésükön, hogy az igazságügyi miniszternek „szabad keze” lesz abban, hogy kezdeményezi-e Kövesi menesztését.

Romániában a vádhatóságok vezetőit az igazságügyi miniszter javaslata alapján az államfő nevezi ki vagy mentheti fel.

Hirdetés