Egyre boldogtalanabb Románia

Egy év alatt 16 helyet ugrottunk vissza a gazdasági mutatók alapján összeállított boldogtalansági világranglistán.
Hirdetés

A Bloomberg közgazdászai idén is közzé tették az úgynevezett misery indexet, amely az egyes országok boldogtalansági mutatójának felel meg (fordítják még nyomorultsági vagy elkeseredettségi indexnek is). A világranglistát a munkanélküliségi ráta és az infláció szintje alapján állítják össze.

Valószínűleg az elmúlt egy év rapszodikus kormányzásának következtében Románia 16 helyet ugrott vissza a toplistán, így jelenleg a 34. helyen szerepel. A Bloomberg cikke megállapítja, Románia rossz irányba tart: a gazdasági szakértők szerint 2018-ban 3,3 százalékos infláció várható, miután 2017-ben mérsékelten növekedtek az árak. A Román Nemzeti Bank (BNR) a nagymértékű kormányzati költekezés miatt kamatemeléssel igyekszik alacsony szinten tartani az inflációt és elkerülni a túlfűtött gazdaságot – írja a lap.

A boldogtalansági mutatók alapján összeállított lista végén idén is a politikai és gazdasági válságban lévő Venezuela kullog, míg a legalacsonyabb mutatókkal Thaiföld, Szingapúr, Japán, a Kínai Köztársaság, Svájc és Izrael rendelkezik, tehát elviekben itt a legmagasabb a boldogsági szint.

Hirdetés