A Netflixet és az HBO GO-t is „megtanítaná” magyarul a jogvédő szolgálat

És a bankokat, szolgáltatókat is figyelmeztetik: anyanyelvükön kommunikáljanak a magyar ügyfelekkel.
Hirdetés

A bankokat és az internetes filmplatformokat is „megtanítaná” magyarul a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat – közölte Benkő Erika RMDSZ-es parlamenti képviselő, a szolgálat vezetője.

A politikus csütörtökön Sepsiszentgyörgyön a Háromszék beszámolója szerint elmondta, a kampány során a multinacionális cégek, bankok, kereskedelmi társaságok, szolgáltatók figyelmét hívják fel a magyar nyelv használatának fontosságára, levélben keresik meg ezeket, és jelzik, üzleti szempontból is üdvös, ha odafigyelnek arra, hogy üzeneteiket közvetítsék a térség többségi lakosságának anyanyelvén is. A korábbi évekhez képest újdonság, hogy idén kérik a bankoktól, tegyék lehetővé az on­line bankolást is magyarul, hisz ez egyre nagyobb teret hódít, és jelenleg egyetlen bank szolgáltatásai közt sem elérhető.

Újabb szolgáltatókat is megkeresnek, a filmeket és sorozatokat online kínáló Netflix például egy éve jelen van Romániában is, de tartalmai csak angolul, román felirattal elérhetőek. Ez a gyermekek számára nem megoldás, pedig rengeteg jó és hasznos tartalom lenne számukra, de mivel nem értik a nyelveket, kiesnek a célközönség sorából. Ugyanakkor Magyarországon elérhetőek a Netflix tartalmai magyarul, tehát néhány gombnyomással megoldható lenne, hogy azokhoz az itteni magyar előfizetők is hozzáférjenek.

Hasonló a helyzet az HBO GO kínálatával, mindkét szolgáltatót megkeresik, s felhívják figyelmüket: üzleti érdekük is azt kívánja, hogy legyenek tekintettel magyar ügyfeleikre.

Hirdetés