Így épül az észak-erdélyi autópálya hídja Gyalu mellett (VIDEÓ)

A kivitelező gőzerővel dolgozik, és idén már akár használatba is adhatják az érintett szakaszt.
Hirdetés

Ha minden a tervek szerint halad, őszre bezárhat a Kolozsvár mellett, Gyalu határában megtekinthető „autópálya-múzeum”: mint látható, a kivitelező gőzerővel dolgozik a Gyalu és Magyarnádas közötti, már megépült szakaszból hiányzó Szamos-hídon.

Mint ismeretes, az észak-erdélyi autópályából jelenleg a Gyalu és Aranyosgyéres között 52 kilométeres szakasz használható, ami ahhoz képest, hogy a 2004-es tervek szerint 2012-ben már a teljes, Nagyvárad-Brassó sztrádán autóznunk kellett volna, enyhén szólva is gáz.

Az amerikai Bechtel céggel megkötött építési szerződés felbontását követően a sztrádát szakaszokra bontották, és a szakaszok megépítésére külön-külön írtak ki pályázatokat. El is készült egy újabb, Gyalut Magyarnádassal összekötő szakasz, ám hiába épült meg a 8,7 kilométeres aszfaltcsík, mert Gyalu mellett hiányzik róla a Szamoson átívelő híd. Ezért nevezte el a sztrádaépítések folyamatát árgus szemekkel nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület „autópálya-múzeumnak” az érintett szakaszt, hiszen azon kívül, hogy az ember kimegy, és legelteti egy kicsit a szemét rajta, egyébre nem használható.

De a jelek szerint ez már nem sokáig lesz így: a kivitelezési szerződést 2017-ben aláíró olasz Tirrena Scavi SpA gőzerővel dolgozik a 766 méter hosszú autópályahídon, ahogy az a Pro Infrastruktúra Egyesület által most közzé tett drónfelvételen is látszik.

 

Hirdetés

 

A videón jól látható, hogy éppen a 14 tartóoszlop felállításához szükséges gödröket fúrják, és amint állnak az oszlopok, fölkerülnek rájuk a Bechtel által már évekkel ezelőtt legyártott, és azóta az építőtelepen tárolt hídelemek.

A Pro Infrastruktúra Egyesület szerint ha a munkálatok ebben az ütemben folytatódnak, és semmilyen, műszaki vagy bürokratikus akadály nem merül fel, akkor idén szeptemberre elkészülhet a híd. Ami azt jelenti, hogy egy újabb, kevesebb, mint tíz kilométeres, de mégiscsak autózható, és a Kolozsváron áthaladó forgalmat valamelyest csökkentő szakaszt vehetnek birtokukba az utazók.
 

Hirdetés