triplázás
Szerző: Boros Miklós
2018. február 14. szerda, 11:47
Természetesen magyargyalázás is volt a Sepsiszentgyörgyön lezajlott nyolcas döntőn.

Sepsiszentgyögyön ugyan imádják a kosárlabdát, ám mivel a város csapata a női bajnokságot uralja, a bukaresti szövetség a semmibe ugrott fejest, amikor – jelentkezők hiányában – a tavaly elkészült Sepsi Arénát választotta a férfi Román Kupa nyolcas döntőjének helyszínéül. A semleges helyszín mellett a furcsa időbeosztás (szombattól keddig tartott a torna) sem volt igazán nézőcsalogató, így aztán a a legtöbb meccsre csak nagyjából félig telt meg a 3000 férőhelyes sportcsarnok.

Ne hívd ki magad ellen a székelyeket

Három ismeretlen helyről jött Steaua-drukkert leszámítva csak az erdélyi topcsapatokat kísérték el szurkolók is Szentgyörgyre, közülük a szebeniek voltak a legtöbben és leghangosabban. Ám amikor mintegy 250 vendég vad romániázással köszön be a Székelyföldre, ne csodálkozzon, hogy a többi meccsen inkább csak csendesen szemlélődő helyi nézők azonnal az ellenfél híveivé szegődnek. A Tenesvári BC pedig meg is hálálta a bizalmat, és a torna legemlékezetesebb meccsén, háromszori hosszabbítás után 103:101-re legyőzte a jóval esélyesebb CSU-t. A csalódott szebeniek erejéből távozás előtt még futotta némi magyargyalázásra, de a következő két napon már senkinek sem hiányoztak.

Watson és Pasalic

Ne becsüld le a bajnok szívét

A Kolozsvári U-BT tavaly és tavalyelőtt is megnyerte a kupát, idén is esélyesként, ám most messze nem csúcsformában érkezett. A bajnokcsapat ugyan a FIBA Európa Kupában is bejutott a legjobb 16 közé, ám pont a nemzetközi szereplés miatt 12-vel több meccset játszott már a szezon során riválisainál, és több játékosa is csak mostanában épült fel sérüléséből. A rutin azonban most is minden nehéz helyzeten átsegítette Mihai Silvășan edző csapatát, amely három nap alatt három szoros meccset nyert meg: 74:66 a BCMU Pitești, 77:75 Temesvár, majd a döntőben 64:61 a Nagyváradi VSK ellen.

A védelem nyeri a bajnokságot

– tartja régi sportközhely, de a jelek szerint a kupát is. A finálé utolsó negyedében, 60:58-as kolozsvári vezetésnél öt percig egyik csapat sem tudott kosarat dobni, a holtpontról azonban az U-BT mozdult el az utolsó 30 másodpercben, majd az utolsó két váradi támadást is sikeresen elhárította. Nem véletlen, hogy a döntő legjobb játékosának ezúttal nem a legtöbb pontot dobó kosarast, hanem a 10 pontja mellett ugyanannyi lepattanót is leszedő szenegáli centert, Ousmane Barrót választották.

Ousmane Barro, a döntő legjobb játékosa

Ne cseréld le a helyi szakit

Mindenkit meglepett, hogy a döntő alatt nem a megszokott szentgyörgyi hangosbemondó informálta a közönséget a mérkőzés történéseiről, hanem a szövetség bukaresti embere. Így a korábbi napokkal ellentétben hiányzott a magyar szó a hangszórókból, egy kisebb nézőcsoport pedig hangosan tüntetett is saját kedvence mellett. A bukaresti beugró pedig a csapatok bemutatása után elfelejtette, hogy a döntő előtt a román himnuszt is le kell játszani…

Kuti itt a sztár

Felnőtt férficsapat a ugyan nincs Sepsiszentgyörgyre, klasszis felnőtt játékost viszont adott a román válogatottnak. Kuti Nándor ugyan 14 éves kora óta Kolozsváron játszik, ám a szervezők jó érzékkel vele reklámozták az eseményt. A döntőben 13 pontot szerző kosaras elsősorban a meccsek után érezhette a rajongást, csapattársai általában már rég zuhanyoztak, amikor ő még mindig szelfizett és aláírásokat osztogatott.

Kuti Nándor a rajongókkal

 

Fotók: Manases Sándor

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25334
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.