250 csíki diák jár önkormányzati különórákra románból

Kicsit másként tanítják a nyolcadikosokat, mint az iskolában. Jobb eredménnyel vizsgáztak tavaly azok, akik rendszeresen jártak.
Hirdetés
Hargita megyében mintegy 250, magyar anyanyelvű, nyolcadikos diák vesz részt az országos képességfelmérő vizsgára felkészítő román nyelvórákon. 
 
A megyei és helyi önkormányzatok által támogatott program vezetője, Bors Kinga romántanárnő az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a tavaly Felcsíkon elindított felkészítőket idén Alcsík térségére is kiterjesztették, miután a programnak köszönhetően

jelentősen megnőtt a sikeresen vizsgázó diákok aránya az országos képességfelmérőn.

A romántanárnő szerint 150 felcsíki és mintegy 100 alcsíki tanuló iratkozott be a felkészítőkre, amelyeket Csíkszentdomokoson, Csíkmadarason, Csíkszentmártonban és Csíkszentsimonban tartanak.
 
A tavalyi pluszórák sikeresnek bizonyultak, azok a diákok, akik rendszeresen részt vettek a különórákon, jobb eredményekkel zárták az országos felmérőt. Miután tavaly szemlátomást megnőtt a sikeresen vizsgázók aránya, egyre több diák és szülő érdeklődött a felkészítő iránt, nyilatkozta a hírügynökségnek Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere, aki szerint nem lehet csodákra számítani, hanem több időnek kell eltelnie, hogy egyre jobb eredmények szülessenek.

Kicsit más a módszer

Csíkszentmárton polgármestere, Gergely András azt nyilatkozta, ők is szerettek volna segíteni a nyolcadik osztályos tanulókon, ezért kapcsolódtak be a programba, hiszen a felkészítő órákon az iskolai oktatási módszertől enyhén eltérően tanítják a román nyelvet. 

Hirdetés