Lyuk égett a válaszúti templom mennyezetébe

Kedd délelőtt gyulladt ki, gyorsan eloltották. Húsvétig szeretnék rendbehozni a templom mennyezetét.
Hirdetés
Kigyulladt kedden a válaszúti református templom mennyezete – számol be az incidensről az Erdélyi Református Egyházkerület honlapja. A cserepek között szivárgó füstöt Vajda Dezső lelkipásztor vette észre, aki épp akkort készült Kolozsvárra indulni, és azonnal segítséget hívott.
 
A kolozsvári tűzoltók kiérkezése előtt a környékbeliek maguk igyekeztek eloltani a lángokat, a tűz azonban így is jelentős kárt okozott az épületben: a lángok a mennyezet egy részét emésztették fel, valamit a tetőszerkezetben tettek kárt, a helyiek és a kolozsvári tűzoltók gyors beavatkozása viszont megmentette az épületet.
 
A válaszúti templom kiégett mennyezetrésze felülről
 
A válaszúti templom kiégett mennyezetrésze felülről | Fotók: Kiss Gábor
 
A településen éppen cserélik a villanyhálózatot, és a tűzoltók szerint a folyamatos ki-bekapcsolás válthatta ki a gyenge, ’60-as évekbeli villanyhálózat egyik huzalának felhevülését, amely a tűzhöz vezetett – áll az egyházkerületi tudósításban. A templom mennyezete három rétegből áll, ezt a szakértők szerint teljesen ki kell cserélni a villanyhálózattal és a tetőszerkezet egy részével együtt, de belső és külső tisztításra, meszelésre is szorul az épület. 
 
A 17. századi, B kategóriás műemlék templom belsejét két éve újították fel, az idei évre pedig újabb javítási munkálatokat tervezett a gyülekezet. A mai nap folyamán a födém és a tetőszerkezet gerendáit támasztják ki, hogy megakadályozzák a további romlást. A templomot húsvétig szeretnék használható állapotba hozni, mondta el Vajda Dezső lelkipásztor, addig az istentiszteleteket a gyülekezeti teremben tartják.
 
A válaszúti református templom  | Fotók: Kiss Gábor
 
A válaszúti református templom  | Fotók: Kiss Gábor
 
A gyülekezetnek nincs meg az anyagi alapja minden javítási munkálathoz, de bízik a biztosító közbelépésében és az emberek segítőkészségében. Az Erdélyi Református Egyházkerület sürgősségi segéllyel járul hozzá a helyreállítási munkálatok mielőbbi elvégzéséhez.

Hirdetés