Nem számítanak majd nyugdíjasnak, akik nem fizették tíz évig a hozzájárulást

Ők a jövőben szociális támogatást kapnak majd.
Hirdetés

Kétféle nyugdíjas-kategória jön majd létre abban az esetben, ha megvalósulnak a kormány átalakítási tervei: Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter vasárnap este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva közölte, a kormány azt tervezi, hogy a nyugdíjtörvény reformja során „leválasztja” a többi nyugdíjasról azokat, akik kevesebb mint tíz évig járultak hozzá a nyugdíjalaphoz.

A beszélgetés során a riporter föltette a kérdést, milyen sorsra számíthat az a mintegy 3,2 millió nyugdíjas, akinek illetményen nem éri el az 1000 lejt. A miniszter közölte: azok, akik nem fizették tíz évig a nyugdíj-hozzájárulást, így minimálnyugdíjat kapnak, kiveszik a nyugdíjasok sorából, és státusuk szociális alapon támogatottá válik.

Ezt azzal indokolta, hogy az érintettek nyugdíja utolérte azokét, akik 15-20 évig fizettek nyugdíj-hozzájárulást, de így is csak 5-600 lejt kapnak.

Így azok, akik tíz évnél kevesebb ideig járultak hozzá a nyugdíjalaphoz, idén július elsejétől 640 lejes juttatást kapnak, és ennek nyomán más kategóriák nyugdíja sem lehet ezen összegszint alatt.

Hozzátette, a nyugdíjasok esetében a nyugdíjpont értéke 2020-ig 1775 lejre nő, a minimáljuttatást kapók esetében azonban nem, az ő illetményüket a kormány akkor emeli, ha indokoltnak látja, de nem ugyanabban az ütemben, mint azokét, akik hosszabb ideig hárultak hozzá a nyugdíjalaphoz.

Hirdetés