Ezért viszi az alkotmánybíróság elé a vásárhelyi iskola ügyét a PNL

Addig kerestek, míg találtak megfelelő indokot az óváshoz.
Hirdetés

Az alkotmánybíróságon támadja meg a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – közölte pártja végrehajtó bizottságának döntését hétfőn Ludovic Orban pártelnök.

Orban arra hivatkozott, hogy az oktatási törvény értelmében az iskolákat a helyi hatóságok javaslatára miniszteri határozattal alapítják, ezért sérti az alaptörvényt, ha a parlament iskolaalapítóként lép fel.

„Mi nem az RMDSZ-t, hanem magát az eljárást támadjuk, amely megítélésünk szerint alkotmányellenes, annál is inkább, mert egy másik hatalmi ág, a bírói hatalom már állást foglalt az ügyben” – magyarázta a pártelnök. Arra utalt, hogy a Marosvásárhelyi Táblabíróság a múlt héten érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015 augusztusában létrehozta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot.

Ha egy törvénytervezet ellen alkotmányossági óvást emelnek, azt nem hirdetheti ki az államfő, csak ha az alkotmánybíróság elutasítja az alkotmányossági kifogást. A taláros testület döntésére általában több hónapot kell várni.

Hirdetés