Centenáriumra készül a TIFF

Nyugi, nem az egyesülést, hanem Ingmar Bergman születésének századik évfordulóját ünneplik.
Hirdetés

Az idén május 25–június 3. között esedékes Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Svédország romániai nagykövetségének támogatásával Ingmar Bergman (1918-2007) svéd filmrendező és forgatókönyvíró munkássága előtt tiszteleg. Összesen hét, a közelmúltban  digitalizált és felújított filmet mutatnak majd be és egy olyan multimédiás kiállítást, mely a filmrendező munkásságának kuturális hatását szemlélteti. A Closeup Ingmar Bergman című kiállítás először lesz látható Romániában.

A #Bergman100 emlékév tavaly ősszel rajtolt el a rendező nevét viselő alapítvány kezdeményezésére. Ez az alapítvány ápolja Ingmar Bergman mintegy 60 alkotásból álló, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő hagyatékát.

A TIFF keretében a legfontosabb alkotásai lesznek láthatóak, köztük például a nagy visszhangot kiváltó Persona című film cenzúrázatlan változata.

A filmfesztivál idején a szépművészeti múzeumban fotókiállítás is nyílik, amely azt szemlélteti, milyen hatással volt Bergman művészete a különböző művészeti- és divatirányzatokra. 

Hirdetés