A parlament szerint választási csalás történt 2009-ben

Bizonyítékot ugyan nem találtak rá, de a többség megszavazta a 2009-es elnökválasztás elcsalását megállapító határozatot.
Hirdetés

Állást foglalt hétfőn a bukaresti parlament a 2009-es államfőválasztás tárgyában: a kormánytöbbség szerint választási csalással segítették elő Traian Băsescu államfő akkori újraválasztását.

Erre azt követően került sor, hogy elnökválasztást vizsgáló parlamenti különbizottság elkészítette jelentését, melyben az elnökválasztás kimenetelét eldöntő választási csalás megszervezésével vádolja Băsescut és az Emil Boc vezette kormányt. Az ellenzék elutasította a bizottság következtetéseit, az RMDSZ törvényhozói pedig tartózkodtak.

A különbizottság jelentése szerint az elnöki hivatal és a Boc-kormány átfogó, összehangolt akciótervvel készítette elő a választási csalást.

A kormánykoalíció célja az volt az eljárással, hogy bizonyítékot találjanak a politikai döntéseket háttérből befolyásoló úgynevezett „párhuzamos állam” működésére.

A parlamenti határozatnak nincsenek közvetlen büntetőjogi következményei. A dokumentum leszögezi: a legfőbb ügyészségen múlik, hogy a bizottság következtetései alapján eljárást indít-e a volt államfő ellen. 

Hirdetés