Ész nélkül irtják a fákat az egykori dák főváros területén, Sarmizegetusán

A munkagépek a világörökség részét képező dák szentélyek kőelemeit sem kímélik – figyelmeztetnek a környezetvédők.
Hirdetés

Láncfűrészek és buldózerek okoznak visszafordíthatatlan kárt az UNESCO világörökségi listáján szereplő egykori dák főváros, Sarmizegetusa Regia (Gredistye/Várhely, Hunyad megye) környékén – figyelmeztet két környezetvédelmi egyesület. A fontos régészeti lelőhelyet január végén karbantartásra hivatkozva zárták be a látogatók előtt.

Az Agent Green és a Dacica egyesületek által készített drónfelvételeken jól látható, hogy olyan nagy méretű tölgyfákat vágtak ki, amelyek a turisztikai útvonalakon kívül esnek. Ráadásul az egyes kidőlő fák a kőtömbökre zuhantak. A munkagépek óriási károkat okoztak a szentélyek területén is. Tekintettel arra, hogy Sarmizegetusa Regia világörökségi listán szerepel, ugyanakkor a 40 hektáros Gredistye–Csoklovina természetvédelmi területnek minősül, az itt végzett pusztítást a törvény is bünteti.

A környezetvédők szerint a régészeti lelőhely vezetőségének semmilyen hosszú távú terve nincs a környék megóvására, és nincs tudatában annak, hogy az erdőirtásnak milyen hatása lesz a talajra és a felszín alatti vizekre. Terveik szerint összesen 103 fát (306 köbméter) fognak kivágni, az első 80-at máris eltávolították. Az igazgató azzal érvelt, hogy csak olyan fákat vágtak ki, melyek el voltak korhadva, azonban ezt cáfolják a környezetvédők, szerintük az anyagi haszon miatt történik az – egyébként a erdőügyi minisztérium engedélyével zajló – fairtás.

A két egyesület felhívásban fordul az illetékesekhez (a kulturális minisztériumhoz, a környezetvédelmi őrséghez és az erdészeti őrséghez), hogy akadályozzák meg a még meglévő fák kivágását, és indítsanak átfogó vizsgálatot.

Sarmizegetusa Kr. e. I. században, Burebista királysága idején az egyesített dák állam fővárosa volt. Krisztus után 106-ban, miután a rómaiak legyőzték a birodalmat támadó dákokat, fővárosuk Sarmizegetusa romjai mellett építették fel a Traianus által alapított Dácia tartomány első fővárosát, Ulpia Traianát. A megalapított új tartomány Erdély nagy részét magába foglalta, és római uralom alatt állt 165 éven keresztül. Sarmizegetusa a román nemzeteszme egyik legfontosabb helyszíne. 

Hirdetés