A parlament tűzze ki az autonómiatárgyalások kezdő időpontját

Erre szólítja fel a bukaresti törvényhozást a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács.
Hirdetés

A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács üdvözli a három romániai magyar párt 2018. január 8-án Kolozsváron aláírt, közös autonómia-nyilatkozatát, és arra szólítja fel a román parlamentet, tűzze ki az autonómiatárgyalások kezdő időpontját – áll a szervezet mai közleményében.

A KMAT szerint a gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumának éve épp alkalmas arra, hogy megkezdődjenek az autonómiatárgyalások a román nemzet és a Romániában élő magyar nemzetrész képviselői között, mert a gyulafehérvári nyilatkozat alapján a nemzeti együttműködés jövőbeli útja az autonómiák kialakítása kell, hogy legyen – áll a Tőkés László elnök által kiadott közleményben.

„A centenáriumnak nemcsak jelképesen, de a valóságban is kaput kellene nyitnia a román és a magyar nemzet jövőbeli harmonikus együttműködése előtt, melynek nyitánya éppenséggel a párbeszéd megkezdése lehetne” – véli a KMAT elnöke, aki felkéri a bukaresti törvényhozást, „2018-ban nyisson kaput a magyar autonómiatörekvések előtt az autonómiatárgyalások kezdő időpontjának mihamarabbi kitűzésével”.

Hirdetés