Már csak Iohannison múlik a vásárhelyi katolikus iskola létrehozása

A képviselőház után a szenátus is megszavazta az RMDSZ törvénytervezetét.
Hirdetés

Döntő fórumként, 71 igen és 20 nem szavazattal, négy tartózkodással elfogadta szerdán a szenátus az RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezetet, amely a marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapításáról szól. A tervezetet az RMDSZ-en kívül támogatta a PSD, az ALDE és az USR, míg a PNL és a PMP ellene szavazott.

Az iskola létrehozását egy nappal azután hagyták jóvá, hogy a Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerősen érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015 augusztusában létrehozta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot.

Az RMDSZ szerint az iskola újraalapításának utolsó lépése az, hogy Klaus Iohannis államfő kihirdesse a törvényt. Kelemen Hunor a szenátusi szavazás után sietett hangsúlyozni, hogy a döntés „a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye”.

Şerban Nicolae, a PSD szenátusi frakcióvezetője bejelentette, hogy pártja támogatja az RMDSZ törvénytervezetét, de hangsúlyozta, hogy nem „a pártelnök politikai ígéretei” miatt és amiatt sem, hogy „díszfogadtatásban részesüljön Budapesten”. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ugyanis a Liviu Dragneával hétfőn folytatott megbeszélésen tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök meghívását a PSD elnökének.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Dragnea biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a kilátásba helyezett vétóját. Dragnea egyébként kedden is hangsúlyozta: a Szijjártó Péterrel folytatott megbeszélésén is biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy pártja támogatja a katolikus gimnázium újraalapítását.

Hirdetés

Az iskola egyébként a 2018-2019-es tanévtől önálló jogi személyként működhet. A törvény a Bolyai Farkas Gimnáziumba áthelyezett osztályok visszavételéről dönt, az új osztályokba történő beiratkozást teszi lehetővé, továbbá a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére is megoldást nyújt.

A jogszabály előírja, hogy a marosvásárhelyi városi tanács a törvény életbe lépésétől számított harminc napon belül elfogadja, hogy a római katolikus iskola a városi iskolahálózat részévé váljon.

Hirdetés