Idegen tollak
Szerző: Afrodita Cicovschi
2018. február 5. hétfő, 12:41
Így könnyű az egész országot keresztül-kasul átszelő autópálya-hálózatot vizionálni.

A jelenlegi PSD-ALDE (Szociáldemokrata Párt–Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) kormány, mely a harmadik a sorban,

egyetlen autópályát, gyorsforgalmi utat, egyetlen intermodális csomópontot, elkerülő utat sem fog befejezni:

a legutóbbi kormányprogramba foglalt összes elsődleges beruházásnak 2020, vagyis a tervek szerint a 2020. december 15-e környékén megtartott parlamenti választás utánra esik a határideje.

A jelenlegi kormány egyértelműen elismeri, hogy egyhamar egyetlen kilométernyi autópályát, gyorsforgalmi vagy elkerülő utat sem fog befejezni, ugyanis a megvalósíthatósági tanulmányok és a műszaki terv – tehát nem az építkezési munkálatok – elkészülésének 2019 a legderűlátóbb határideje. És ez is csak egyetlen autópálya-szakasz, nevezetesen a kelet-nyugat autópálya részét képező Marosvásárhely–Târgu Neamţ szakasz esetében, melynek 2018–2019 a határideje.

Az elsődleges közúti projektek többsége – legalábbis a Dăncilă-kormány ígéretei szerint –

csak 2021–2022 környékén, vagyis a 2020. december 15-e környékére tervezett parlamenti választás után készül el.

„Mandátumunk végén módosított országpályát és jogrendet hagyunk a következő kormányra, mely elmagyarázza az embereknek Románia pályáját a következő 15-20 évre, nemcsak egyik évről a másikra, mint most. A több évre szóló költségvetésekkel (tervezetekkel) kezdjük, előbb 2 évre, majd 4 évre, amit 10 évre és végül 20 évre szóló költségvetési tervezés egészít ki. Ezáltal a bármiféle – közúti, egészségügyi, energetikai – infrastruktúrára vonatkozó beruházás tervezése sok évvel előre megtörténik, és így nő megvalósulásuk esélye”, mutatnak rá a legutóbbi kormányprogramban.

A kormány csak támogatja a beruházásokat, pénzt nem ad

Ezek szerint a jelenlegi kormány „támogatja a közúti infrastruktúra fejlesztését, egy Románia régióit, valamint Romániát más államokkal összekötő autópályákból, gyorsforgalmi utakból, közutakból álló hatékony hálózat kialakítását a projektek, elsősorban a Mestertervben szereplő a stratégiai összekötő közúti folyosókhoz, folyósokat összekötő pályákhoz, elkerülő utakhoz, idegenforgalmi, országos jelentőségű országutakhoz tartozó projektek folytatásával”.

Ezekhez az országos jelentőségű és mind az egyszerű románok, mind az üzleti világ által nagy érdeklődéssel várt beruházásokhoz

semmilyen határidőt sem társítottak, sőt egy részük esetében még a költségüket sem említik.

Ennek megfelelően a kormány támogatja a stratégiai folyosók (IV. folyosó), a folyosókat összekötő utak, a TransRegio és Euro-Trans utak befejezésébe, korszerűsítésébe és felújításába történő beruházásokat; a Konstanca–Nagylak (IV. folyosó) tengely elsődleges megvalósulását; a Lugos–Déva, illetve Nagyszeben–Piteşti autópálya befejezését; a Bukarestet elkerülő út autópálya szintű megvalósítását és befejezését (A0-s bukaresti gyűrű, mely első szakaszban az A1-es és az A2-es autópályákat köti össze; a második szakaszban pedig bezárul Bukarest körül az autópálya szintű gyűrű); a Konstanca–Vama Veche Trans-Regio út befejezését, melynek költségét 36,7 millió euróra becsülik.

A 2021–2030 időszakra javasolt beruházásokat illetően a közúti Mesterterv azt mutatja, hogy 7,9 milliárd eurós finanszírozási hiány van.

Az Erdély-autópályát 2022-re fejeznék be

A kormányprogram szerint 2022-re fejeznék be az Erdély-autópályát. Ennek megfelelően a Comarnic–Brassó szakaszt 2022-ben fejeznék be (997,75 millió euró becsült érték); a Nagyszeben–Brassó szakaszt 2022-ben (737,22 millió euró); a Berettyószéplak–Bors (+Nagyvárad) szakaszt 2020-ban (303,43 millió euró); Magyarnádas–Berettyószéplak szakaszt 2022-ben (1002,55 millió euró).

Ami a Szászsebes–Torda szakaszt illeti, melynek esetében a hatóságok nemrég siettek átvenni a részlegesen elkészült munkálatokat, ez 2020-ra lesz kész, a Ploieşti–Comarnic szakasz (306,77 millió euró) pedig 2022-re.

Nem ismert, hogy mikorra készül el a Bukarest–Ploieşti 1. szakasza a 0+000 – km és 3+325 útszelvény között, mint ahogy a bukaresti körgyűrű 6+500 és Moara Vlăsie csomópont 19+500 útszelvénye közötti szakasza sem.

A több mint 4 milliárd euróba kerülő kelet–nyugat (Montana) autópálya a 2021–2022 időszakban készül el,

a Marosvásárhely–Piatra Neamț szakasz kivételével (aminek 2942 millió euró a becsült értéke, és 2019-ig kell elkészülnie a megvalósíthatósági és a műszaki tervnek). A Németvásár–Iaşi–Ungheni szakasz (1129 millió euró becsült érték) 2022-re készül el; az Aranyosgyére–Marosvásárhely közötti autópálya szintű szakasz (224,94 millió euró) 2021-re; a Piteşti–Craiova szakasz pedig 2021-re.

A bukaresti közúti gyűrű (A1–DN7, A2–DN2) (53,80 millió euró) korszerűsítésével a tervek szerint 2020-ra készülnek el.

A Ploieşti–Buzău, a Buzău–Focşani, a Focşani–Bacău, a Bacău–Paşcani gyorsforgalmi utakat a tervek szerint 2022-re fejezik be. A Paşcani–Suceava, Suceava–Szeret és az A3-at a Henri Coandă repülőtérrel összekötő gyorsforgalmi utakat 2018 és 2019 között; a Konstanca–Tulcea–Brăila (+ új Duna-híd) gyorsforgalmi utat 2019–2022-re.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25185
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.