Idegen tollak
Szerző: Afrodita Cicovschi
2018. február 5. hétfő, 12:41
Így könnyű az egész országot keresztül-kasul átszelő autópálya-hálózatot vizionálni.

A jelenlegi PSD-ALDE (Szociáldemokrata Párt–Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) kormány, mely a harmadik a sorban,

egyetlen autópályát, gyorsforgalmi utat, egyetlen intermodális csomópontot, elkerülő utat sem fog befejezni:

a legutóbbi kormányprogramba foglalt összes elsődleges beruházásnak 2020, vagyis a tervek szerint a 2020. december 15-e környékén megtartott parlamenti választás utánra esik a határideje.

A jelenlegi kormány egyértelműen elismeri, hogy egyhamar egyetlen kilométernyi autópályát, gyorsforgalmi vagy elkerülő utat sem fog befejezni, ugyanis a megvalósíthatósági tanulmányok és a műszaki terv – tehát nem az építkezési munkálatok – elkészülésének 2019 a legderűlátóbb határideje. És ez is csak egyetlen autópálya-szakasz, nevezetesen a kelet-nyugat autópálya részét képező Marosvásárhely–Târgu Neamţ szakasz esetében, melynek 2018–2019 a határideje.

Az elsődleges közúti projektek többsége – legalábbis a Dăncilă-kormány ígéretei szerint –

csak 2021–2022 környékén, vagyis a 2020. december 15-e környékére tervezett parlamenti választás után készül el.

„Mandátumunk végén módosított országpályát és jogrendet hagyunk a következő kormányra, mely elmagyarázza az embereknek Románia pályáját a következő 15-20 évre, nemcsak egyik évről a másikra, mint most. A több évre szóló költségvetésekkel (tervezetekkel) kezdjük, előbb 2 évre, majd 4 évre, amit 10 évre és végül 20 évre szóló költségvetési tervezés egészít ki. Ezáltal a bármiféle – közúti, egészségügyi, energetikai – infrastruktúrára vonatkozó beruházás tervezése sok évvel előre megtörténik, és így nő megvalósulásuk esélye”, mutatnak rá a legutóbbi kormányprogramban.

A kormány csak támogatja a beruházásokat, pénzt nem ad

Ezek szerint a jelenlegi kormány „támogatja a közúti infrastruktúra fejlesztését, egy Románia régióit, valamint Romániát más államokkal összekötő autópályákból, gyorsforgalmi utakból, közutakból álló hatékony hálózat kialakítását a projektek, elsősorban a Mestertervben szereplő a stratégiai összekötő közúti folyosókhoz, folyósokat összekötő pályákhoz, elkerülő utakhoz, idegenforgalmi, országos jelentőségű országutakhoz tartozó projektek folytatásával”.

Ezekhez az országos jelentőségű és mind az egyszerű románok, mind az üzleti világ által nagy érdeklődéssel várt beruházásokhoz

semmilyen határidőt sem társítottak, sőt egy részük esetében még a költségüket sem említik.

Ennek megfelelően a kormány támogatja a stratégiai folyosók (IV. folyosó), a folyosókat összekötő utak, a TransRegio és Euro-Trans utak befejezésébe, korszerűsítésébe és felújításába történő beruházásokat; a Konstanca–Nagylak (IV. folyosó) tengely elsődleges megvalósulását; a Lugos–Déva, illetve Nagyszeben–Piteşti autópálya befejezését; a Bukarestet elkerülő út autópálya szintű megvalósítását és befejezését (A0-s bukaresti gyűrű, mely első szakaszban az A1-es és az A2-es autópályákat köti össze; a második szakaszban pedig bezárul Bukarest körül az autópálya szintű gyűrű); a Konstanca–Vama Veche Trans-Regio út befejezését, melynek költségét 36,7 millió euróra becsülik.

A 2021–2030 időszakra javasolt beruházásokat illetően a közúti Mesterterv azt mutatja, hogy 7,9 milliárd eurós finanszírozási hiány van.

Az Erdély-autópályát 2022-re fejeznék be

A kormányprogram szerint 2022-re fejeznék be az Erdély-autópályát. Ennek megfelelően a Comarnic–Brassó szakaszt 2022-ben fejeznék be (997,75 millió euró becsült érték); a Nagyszeben–Brassó szakaszt 2022-ben (737,22 millió euró); a Berettyószéplak–Bors (+Nagyvárad) szakaszt 2020-ban (303,43 millió euró); Magyarnádas–Berettyószéplak szakaszt 2022-ben (1002,55 millió euró).

Ami a Szászsebes–Torda szakaszt illeti, melynek esetében a hatóságok nemrég siettek átvenni a részlegesen elkészült munkálatokat, ez 2020-ra lesz kész, a Ploieşti–Comarnic szakasz (306,77 millió euró) pedig 2022-re.

Nem ismert, hogy mikorra készül el a Bukarest–Ploieşti 1. szakasza a 0+000 – km és 3+325 útszelvény között, mint ahogy a bukaresti körgyűrű 6+500 és Moara Vlăsie csomópont 19+500 útszelvénye közötti szakasza sem.

A több mint 4 milliárd euróba kerülő kelet–nyugat (Montana) autópálya a 2021–2022 időszakban készül el,

a Marosvásárhely–Piatra Neamț szakasz kivételével (aminek 2942 millió euró a becsült értéke, és 2019-ig kell elkészülnie a megvalósíthatósági és a műszaki tervnek). A Németvásár–Iaşi–Ungheni szakasz (1129 millió euró becsült érték) 2022-re készül el; az Aranyosgyére–Marosvásárhely közötti autópálya szintű szakasz (224,94 millió euró) 2021-re; a Piteşti–Craiova szakasz pedig 2021-re.

A bukaresti közúti gyűrű (A1–DN7, A2–DN2) (53,80 millió euró) korszerűsítésével a tervek szerint 2020-ra készülnek el.

A Ploieşti–Buzău, a Buzău–Focşani, a Focşani–Bacău, a Bacău–Paşcani gyorsforgalmi utakat a tervek szerint 2022-re fejezik be. A Paşcani–Suceava, Suceava–Szeret és az A3-at a Henri Coandă repülőtérrel összekötő gyorsforgalmi utakat 2018 és 2019 között; a Konstanca–Tulcea–Brăila (+ új Duna-híd) gyorsforgalmi utat 2019–2022-re.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25185
Most aztán vakarhatja a fejét Dragnea úr is, meg Iohannis úr is. Meg úgy általában, minden fejes. Sabin Gherman írása.
Az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága a Székelyföld név használatának tiltására, a hivatali anyanyelv-használatra és a kétnyelvű utcanévtáblákra is kitér.
A nagyon alapos és pragmatikus elemzésnek tűnő szövegben végig ott bujkál az üzenet: Románia Orbán Viktor csicskája!
Bár tizenkilenc pályázat érkezett az útügyhöz a 60 kilométer megépítésére, nem fogják elkapkodni a kivitelezést.
A magyarországi választások mocskába belekevert erdélyi magyar családnak többen is felajánlották a jogi segítséget.
Uniót kiáltottak a moldovaiak. Aztán ellenuniót. És erre már a románok is megragadták az egyesülés bikájának szarvát.
Kis román szélsőséges heraldika Hans Hedrich kommentárjával. Sokan ismerik ezeket a furcsa jelképeket, így együtt mégis ijesztően idegenül hatnak.
Kolozsvár polgármestere azt ígérte, hogy a közeljövőben kihelyezik a még hiányzó többnyelvű városnévtáblákat.
Mert Romániában még mindig háborús bűnösként tartják nyilván az írót, annak ellenére, hogy az amerikai hatóságok több ízben is megalapozatlannak találták a román kiadatási kérelmeket.
A hollandok világcsúccsal is csak bronzérmesek lettek.
Hány sebből és miért vérzik a Kínát is „legyőző” román gazdaság? Tessék. És persze a magyarok megint jobban teljesítenek.
Mindenki nyugodjon le, nem a magyarok keze van a dologban. Hanem az anyatermészeté. Igaz, nem tudni, ő milyen nemzetiségű.
Hasznos és jó dolog a korrupcióellenes harc. De a saját háztájon is rendet kell tartani. Mert könnyen megfúrhatják a DNA hajóját, ha nem vigyáz.
A tiltakozás egy rendhagyó formájával készül a Musai-Muszáj a táblaper megnyerésének első évfordulóján.