Borzasztó állapotok uralkodnak a temesvári járványkórházban

Igaz, elkezdődött a felújítás, de ettől sok betegnek még embertelen körülmények között kell tengődnie.
Hirdetés

Horrorisztikus, a Ceaușescu-kort idéző állapotokat mutató fényképek kerültek nyilvánosságra a temesvári járványkórházból.

A képeket egy látogató töltötte fel a közösségi oldalára, ezzel a kommentárral: „2018, Románia, Victor Babeş Járványkórház!!! Nincsenek szavaim… Gondolom, a képek magukért beszélnek…”

A valóban durva felvételeken málladozó falak, az ablakokba akasztott lepedők, ütött-kopott ágyak és borzasztó állapotban levő ágyneműk láthatók, az egész olyan hangulatot áraszt, mintha valamilyen 1989 előtti dokumentumfotók kerültek volna elő.

Vagy egy, az akkori korszakban játszódó , sötét hangulatú film felvételei.

A kórház menedzsere és a város polgármestere ugyanakkor megpróbálják a pohár tele felét is megmutatni.

Hirdetés

Voichiţa Lăzureanu kórházmenedzser elismerte, hogy a képek a valóságot tükrözik, valóban vannak aa kórháznak olyan kórtermei, amelyek így néznek ki. Rámutatott ugyanakkor, hogy negyven év után most először jutott forrásokhoz az intézmény, amelyeket felújításra fordíthat. A kórház egy részét már sikerült renoválni, egy másik részét éppen most újítják fel, a képeken látható kórtermek pedig éppen felújítás előtt állnak. Csakhogy mivel túl sok a beteg, egyszerűen muszáj ezekben az emberi tartózkodásra mérsékelten alkalmas helyiségekben is elhelyezniük őket.

A menedzser emellett megjegyezte: a képeket „a lehető legrondább szögből” készítették.

Nicolae Robu polgármester is úgy reagált: a képek tényleg a valóságot ábrázolják, de nem lenne korrekt elhallgatni, hogy éppen zajlik a felújítás.

Hozzátette: a felújított kórtermek már egészen másképp néznek ki, és hamarosan a „horrorkórtermek” is hasonlóan festenek majd.

Hirdetés