Pert nyert Románia a Chevron ellen

73 millió dolláros kártérítést kell fizessen az olajtársaság. Plusz a kamatot.
Hirdetés
73 450 000 dollárt fog fizetni a Chevron olajtársaság a román Altalajkincseket Felügyelő Országos Ügynökségnek, mivel három koncessziós szerződést bontott fel anélkül, hogy teljesítette volna a törvény által megszabott pénzügyi kötelezettségeit – közölte a kormány az Agerpres hírügynökséggel.
 
A kabinet közleménye szerint az erre vonatkozó döntést a párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) döntőbírósága hozta meg. A döntés értelmében a Chevron társaságnak 73 450 000 amerikai dollárt kell kifizetnie, ehhez hozzátevődik a jegybank által megszabott kamat, valamint az ANRM által fedezett perköltségek.
 
A kormány emlékeztet, hogy az ANRM és a Chevron România Holdings 2011. március 3-án három koncessziós megállapodást írt alá. Ezekben a szerződésekben megszabták annak a kőolajmennyiségnek a minimumát, amelyet Costineşti, Vama Veche és Adamclisi közelében található területeken kellett volna kitermelnie a Chevronnak.
 
2014 novemberében a Chevron értesítette a Altalajkincseket Felügyelő Országos Ügynökséget, hogy lemond a megállapodásokról. Az ANRM viszont megtagadta a koncesszió megszüntetésére vonatkozó határozat kibocsátását, mivel az olajtársaság nem tartotta tiszteletben a kőolajtörvény 40. cikkelyét.
 
A Chevron nem tett eleget a szerződésben leszögezett pénzügyi kötelezettségeinek, ennek ellenére 2015 júniusában a párizsi nemzetközi döntőbírósághoz fordult annak megállapításáért, hogy eleget tett az ANRM-vel kötött megállapodás felmondásának feltételeinek. Az ANRM viszontkeresetet nyújtott be ugyanahhoz a döntőbírósághoz, amelyben megfogalmazta anyagi követeléseit.
 
A Chevron vs. ANRM ügyben 2017 júniusában, Párizsban zajlottak a végső meghallgatások. Végül a testület az Altalajkincseket Felügyelő Országos Ügynökség javára döntött – tájékoztat a kormány.

Hirdetés