Fotó: Krónika / Biró István
Ha eljön a Karácsony
szabot
2018. február 3. szombat, 12:01
Nem akarnak beleszólni a határon túli magyarok politikai viszonyaiba, de a magyar kormánytól érkező támogatásokat átláthatóbbá tennék.
Ellentétben „néhány ellenzéki párttal”, a szocialisták úgy gondolják, hogy szerzett jogot nem szabad elvenni, a határon túli magyarok szavazati joga fontos vívmány, azt meg kell tartani – nyilatkozta Molnár Gyula, az MSZP elnöke pénteken Kolozsváron az M1 aktuális csatornának.
 
Molnár Gyula és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje közéleti fórumon vett részt a kolozsvári Bánffy-palotában. A pártelnök arról beszélt, hogy a tartósan külföldön élő magyarok szavazását is könnyíteni kellene – hangzott el az M1 híradójában.
 
Támogatják a határon túli magyarság autonómiatörekvéseit, legyen szó kulturális vagy területi autonómiáról – tették hozzá. Molnár Gyula úgy fogalmazott: „az autonómia minden formájáról fogunk beszélni reményeim szerint”. 
 

„Mások privát döntéseit nem tudom magamra venni” 

– idézi a Krónika napilap Karácsony Gergelyt, aki az MSZP határon túli magyarokra vonatkozó korábbi elutasító döntéseire utalt. Az ellenzéki politikus kijelentette: parlamenti képviselőként mindkét alkalommal igennel szavazott a könnyített honosításra, és határozottan ellenzi a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) álláspontját, miszerint megvonná a határon túli magyarok választójogát, és ezt nem csak Kolozsváron, hanem Budapesten is el szokta mondani, hangsúlyozta.
 
A két pártelnök mintegy 30 érdeklődőnek ismertette választási szövetségük elképzeléseit a határon túli magyarokkal kialakítandó viszonyról: „Felelős, nemzetben gondolkodó, de nem nacionalista és nem gyarmatosító kormányt szeretnék” – idézi Karácsony Gergelyt a Krónika. A politikus szerint a Fidesz igyekszik elfoglalni az erdélyi politikát is, miközben az autonómia fontosságát hangsúlyozza, „erős gyarmatosító politikát folytat”. Hangsúlyozta, nem a támogatások arányát és témáját kifogásolja, hanem hogy azok odaítélése nem átlátható módon történik.
 

A politikus elmondta: kampányolni és tanulni jött Erdélybe,

főleg a szerinte hatékony „apró lépések politikáját”, mely szerinte a magyar ellenzék által is hasznosítható. „Ha van valaki, akitől tanulni lehet, azok az erdélyi magyar politikusok, akik nehéz körülmények között mindig jó kompromisszumokat kötnek” – fogalmazott Karácsony.
 
Kérdésre elmondta, a kis lépéseket akkor alkalmazná, ha kormányra kerülne, mert nem lehet egy országot egyik napról a másikra megváltoztatni, az oktatás, egészségügy problémáinak megoldása tízéves projekt.
 
Karácsony olyan választási rendszert szeretne, ahol a határon túli magyarok speciális választókerületként a helyi közösség jelöltjeire szavazhatnak. Ezzel küszöbölné ki a jelenlegi rendszer „ki nem beszélt aránytalanságát”, hiszen a magyarországiak kétszer szavazhatnak, míg a külhoniak egyszer, csupán pártlistára.
 

A közönségben nem mindenkit győztek meg, 

egy felszólaló azt vetette a szemükre, hogy öngyilkos programmal jöttek Erdélybe kampányolni, mert korábban az MSZP a külhoniak állampolgársága ellen kampányol, most pedig le akarja bontani a magyar-szerb határon álló kerítést. Az MSZP új alapokra kívánja helyezni nemzetpolitikáját, válaszolta Molnár Gyula, és egyáltalán nem kívánja lebontani a kerítést, „amíg Magyarországon bárki fél”, és nincs egységes európai megoldás a migrációra. „Sem bezárkózni, sem túlságosan kinyílni nem kell” – idézi a pártelnököt a Krónika.
 
Kelemen Hunor: az erdélyi magyarok tudják, kire szavaznak
Az RMDSZ elnöki szerint felesleges az MSZP és a PM vezetőinek Erdélyben kampányolniuk, mert az erdélyi magyarok tudják, kire szavaznak. A Maszol.ro kolozsvári hírportál szombati beszámolója szerint Molnár Gyula és Karácsony Gergely a pénteki közéleti fórum után vacsorára hívta meg Kelemen Hunort.
Az RMDSZ elnöke a találkozóról a Maszolnak azt mondta: „aki velünk találkozni akar és kíváncsi a véleményünkre, azzal mi találkozunk. Ez a magyarországi politikai pártokra kettő kivételével érvényes: sem a Jobbikkal, sem a Demokratikus Koalícióval nem tartunk fent intézményes kapcsolatot, és ezt nem is tartom ebben a pillanatban lehetségesnek”.
A politikus tájékoztatása szerint a találkozón a román-magyar viszony alakulásáról, az erdélyi magyar közösség törekvéseiről volt szó. Kelemen Hunor megismételte a szövetség álláspontját a magyarországi választásokról: az RMDSZ a Fidesz-KDNP nemzetpolitikáját jónak és folytatandónak tartja.
„Megkérdezték, hogy szerintünk mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom: az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak” – idézte fel az RMDSZ elnöke a vacsorán elhangzottakat.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25164
Pár száz ember háborodott fel annyira, hogy utcára vonuljon amiatt, hogy a PSD-kormány le akarja váltani a DNA főügyészét.
Botrányos hangulatban telt sajtóértekezletén Tudorel Toader a főügyész kirúgása mellett érvelt.
És azóta is magasról tesz rá. Sőt, remek politikai és választási tőkét farag a magyarok elleni uszításból. Hans Hedrich írása.
De nem dorbézolni, hanem megtekinteni a több évig tartó, nagyszabású restaurációs munkálatokat, amelyeken többek között a püspök kalauzolt végig. Rekordméretű hordót azért láttunk.
Azt a városnévtáblát, amelyet a Musai–Muszáj csoport egy biciklire szerelve parkolt le a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarán. Leláncolva.
Sporttörténelem: először született magyar arany téli olimpián.
Liviu Dragnea és holdudvara védelmet remél Orbán Viktortól az EU-val szemben. Például. Mert Orbán Viktor erős. Dragnea meg nem.
Hogyan kerül biciklire egy háromnyelvű helységnévtábla, és miért?
A román tanácsosok is megszavazták az EMNP kezdeményezését, hogy a magyar nemzeti ünnepen vendégeljék meg az ünneplőket, az RMDSZ miatt mégsem lesz belőle semmi.
Most aztán vakarhatja a fejét Dragnea úr is, meg Iohannis úr is. Meg úgy általában, minden fejes. Sabin Gherman írása.
Az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága a Székelyföld név használatának tiltására, a hivatali anyanyelv-használatra és a kétnyelvű utcanévtáblákra is kitér.
A nagyon alapos és pragmatikus elemzésnek tűnő szövegben végig ott bujkál az üzenet: Románia Orbán Viktor csicskája!
Bár tizenkilenc pályázat érkezett az útügyhöz a 60 kilométer megépítésére, nem fogják elkapkodni a kivitelezést.
A magyarországi választások mocskába belekevert erdélyi magyar családnak többen is felajánlották a jogi segítséget.