Fotó: Krónika / Biró István
Ha eljön a Karácsony
szabot
2018. február 3. szombat, 12:01
Nem akarnak beleszólni a határon túli magyarok politikai viszonyaiba, de a magyar kormánytól érkező támogatásokat átláthatóbbá tennék.
Ellentétben „néhány ellenzéki párttal”, a szocialisták úgy gondolják, hogy szerzett jogot nem szabad elvenni, a határon túli magyarok szavazati joga fontos vívmány, azt meg kell tartani – nyilatkozta Molnár Gyula, az MSZP elnöke pénteken Kolozsváron az M1 aktuális csatornának.
 
Molnár Gyula és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje közéleti fórumon vett részt a kolozsvári Bánffy-palotában. A pártelnök arról beszélt, hogy a tartósan külföldön élő magyarok szavazását is könnyíteni kellene – hangzott el az M1 híradójában.
 
Támogatják a határon túli magyarság autonómiatörekvéseit, legyen szó kulturális vagy területi autonómiáról – tették hozzá. Molnár Gyula úgy fogalmazott: „az autonómia minden formájáról fogunk beszélni reményeim szerint”. 
 

„Mások privát döntéseit nem tudom magamra venni” 

– idézi a Krónika napilap Karácsony Gergelyt, aki az MSZP határon túli magyarokra vonatkozó korábbi elutasító döntéseire utalt. Az ellenzéki politikus kijelentette: parlamenti képviselőként mindkét alkalommal igennel szavazott a könnyített honosításra, és határozottan ellenzi a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) álláspontját, miszerint megvonná a határon túli magyarok választójogát, és ezt nem csak Kolozsváron, hanem Budapesten is el szokta mondani, hangsúlyozta.
 
A két pártelnök mintegy 30 érdeklődőnek ismertette választási szövetségük elképzeléseit a határon túli magyarokkal kialakítandó viszonyról: „Felelős, nemzetben gondolkodó, de nem nacionalista és nem gyarmatosító kormányt szeretnék” – idézi Karácsony Gergelyt a Krónika. A politikus szerint a Fidesz igyekszik elfoglalni az erdélyi politikát is, miközben az autonómia fontosságát hangsúlyozza, „erős gyarmatosító politikát folytat”. Hangsúlyozta, nem a támogatások arányát és témáját kifogásolja, hanem hogy azok odaítélése nem átlátható módon történik.
 

A politikus elmondta: kampányolni és tanulni jött Erdélybe,

főleg a szerinte hatékony „apró lépések politikáját”, mely szerinte a magyar ellenzék által is hasznosítható. „Ha van valaki, akitől tanulni lehet, azok az erdélyi magyar politikusok, akik nehéz körülmények között mindig jó kompromisszumokat kötnek” – fogalmazott Karácsony.
 
Kérdésre elmondta, a kis lépéseket akkor alkalmazná, ha kormányra kerülne, mert nem lehet egy országot egyik napról a másikra megváltoztatni, az oktatás, egészségügy problémáinak megoldása tízéves projekt.
 
Karácsony olyan választási rendszert szeretne, ahol a határon túli magyarok speciális választókerületként a helyi közösség jelöltjeire szavazhatnak. Ezzel küszöbölné ki a jelenlegi rendszer „ki nem beszélt aránytalanságát”, hiszen a magyarországiak kétszer szavazhatnak, míg a külhoniak egyszer, csupán pártlistára.
 

A közönségben nem mindenkit győztek meg, 

egy felszólaló azt vetette a szemükre, hogy öngyilkos programmal jöttek Erdélybe kampányolni, mert korábban az MSZP a külhoniak állampolgársága ellen kampányol, most pedig le akarja bontani a magyar-szerb határon álló kerítést. Az MSZP új alapokra kívánja helyezni nemzetpolitikáját, válaszolta Molnár Gyula, és egyáltalán nem kívánja lebontani a kerítést, „amíg Magyarországon bárki fél”, és nincs egységes európai megoldás a migrációra. „Sem bezárkózni, sem túlságosan kinyílni nem kell” – idézi a pártelnököt a Krónika.
 
Kelemen Hunor: az erdélyi magyarok tudják, kire szavaznak
Az RMDSZ elnöki szerint felesleges az MSZP és a PM vezetőinek Erdélyben kampányolniuk, mert az erdélyi magyarok tudják, kire szavaznak. A Maszol.ro kolozsvári hírportál szombati beszámolója szerint Molnár Gyula és Karácsony Gergely a pénteki közéleti fórum után vacsorára hívta meg Kelemen Hunort.
Az RMDSZ elnöke a találkozóról a Maszolnak azt mondta: „aki velünk találkozni akar és kíváncsi a véleményünkre, azzal mi találkozunk. Ez a magyarországi politikai pártokra kettő kivételével érvényes: sem a Jobbikkal, sem a Demokratikus Koalícióval nem tartunk fent intézményes kapcsolatot, és ezt nem is tartom ebben a pillanatban lehetségesnek”.
A politikus tájékoztatása szerint a találkozón a román-magyar viszony alakulásáról, az erdélyi magyar közösség törekvéseiről volt szó. Kelemen Hunor megismételte a szövetség álláspontját a magyarországi választásokról: az RMDSZ a Fidesz-KDNP nemzetpolitikáját jónak és folytatandónak tartja.
„Megkérdezték, hogy szerintünk mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom: az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak” – idézte fel az RMDSZ elnöke a vacsorán elhangzottakat.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25164
Viorica Dăncilă írt egy levelet, amelyben a csúnya tüntetőkre, meg a csúnya államelnökre panaszkodik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.