Indul a focibajnokság: Sepsi és Medgyes a külföldi, a CFR a román zsoldosokban hisz

Elérkezett a február, és ezzel az első osztályú labdarúgó-bajnokság tavaszi idényének rajtja is. Lássuk, milyenek az esélyek.
Hirdetés

Ugyan még csak február elejét írjuk, de a focibajnokság naptára szerint már tavasz van: a hétvégén másfél hónapos szünet folytatódnak a Liga 1 küzdelmei. És mire az igazi tavasz eljön, már véget is ér az alapszakasz, amelynek hátralevő négy fordulóját röpke három hét alatt lezavarják. Márciustól pedig már a rájátszás zajlik, a legjobb hat csapat a bajnoki címért és a nemzetközi kupaszereplésért, a maradék nyolc pedig a kiesés elkerüléséért harcol.

Két csapat van, amely már decemberben bebiztosította helyét a felsőházi rájátszásban: a CFR (49 pont) és FCSB (leánykori nevén Steaua, 47). Ennek szellemében

Gigi Becali a bukaresti média segítségével folyamatos verbális hadjáratot folytat a kolozsvári klub ellen,

tudomást sem véve arról, hogy már nem Pászkány Árpád pénzeli a csapatot. Az átigazolási piacon viszont a vasutasok voltak aktívabbak, bár korábbi szokásaiktól letérően ezúttal román kluboktól hoztak román játékosokat. A góllövőlista második és harmadik helyezettje, George Ţucudean (Viitorul, 11 találat) és Alexandru Ioniţă (Astra Giurgiu, 10) is a Fellegváron kötött ki, akárcsak a Dinamo 19 éves tehetsége, Valentin Costache. Külföldről egyedül a brazil Gilvan Souza Correa (Atlético Goianiense) jött a védelembe, akinek ez az első európai szerződése. Ezzel szemben Becali csak a csődbe ment tötök Karabüksportól hozott haza két korábbi válogatott játékost, Cristian Tănasét és Valerică Gămant, cserébe viszont az utolsó pillanatban eladta kapusát, Florin Niţăt a Sparta Prágának.   

A bajnoki címben még Craiován is reménykednek, ahol a legnagyobb sikernek értékeik megóvását tekintik: hiába ígért Becali milliókat Alexandru Băluţáért, a játékos maradt a CSU-nál. A másik három rájátszás-helyért négy csapat (Viitorul, Astra, Botoşani, Dinamo) harcol, és a román foci sógor-koma viszonyaira jellemző, hogy Becali a Dinamót, a CFR vezetői viszont a Botoşani-t szeretnék inkább az alsóházban látni.

Abban az alsóházban, ahol valamivel egyszerűbbnek tűnnek a dolgok: a szezon végén nevét is elvesztő Bukaresti Juventus menthetetlennek tűnik, az egyaránt 15 pontos Sepsi OSK és Medgyesi Gaz Metan pedig küzd a második kieső hely elkerüléséért. A 12. helyezettnek ugyan a szezon végén osztályozót kell játszania a Liga 2 bronzérmesével, de a korábbi idényekben ezt mindig az élvonalbeli csapat nyerte.

Mindkét erdélyi csapat alaposan átalakította keretét a bennmaradás érdekében, Medgyesre alsóbb ligás portugál és brazil légiósok érkeztek szép számmal, a venezuelai válogatott Mario Rondónnal karöltve, Szentgyörgyre pedig szinte egy teljes kezdőcsapatnyi játékos. A címvédő Viitorul kapusa, Victor Râmniceanu mellett

Háromszékre is főként tapasztalt légiósok jöttek,

Hirdetés

közülük az elefántcsontparti válogatott Ousmane Viera és a fülöp-szigeteki Daisuke Sato már játszott a Liga 1-ben.

A Sepsi OSK a kiesés elkerüléséért küzd. Kép: Manases Sándor

Marketing szempontból viszont Albert Dalmau a legérdekesebb fogás, a spanyol jobbhátvéd ugyan az FC Barcelona akadémiáján tanulta a futballt. A magyar vonalat a portugál Filipe Oliveira erősíti, aki öt évet játszott a Videotonnál, a klubvezetésből viszont eltűntek a tavaly érkezett anyaországi szakemberek. A Sepsi OSK legnagyobb gondja, hogy stadionját továbbra sem hitelesítette a profi liga, így az alapszakaszból hátralevő két hazai meccsét Ploiesti-en kell megrendeznie.

 

Hirdetés