Gendersemleges lesz a kanadai himnusz

Hiába tiltakoztak a konzervatívok.
Hirdetés

Ismeri Ön a kanadai himnuszt? Nos, mi sem. De itt van, tessék:

 

 

Illetve itt van az a kanadai himnusz, amely hamarosan már a múlté lesz. Ugyanis a kanadai szenátus elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely szerint gendersemlegessé kell tenni az O Canada angol változatát. (A francia változattal nincs baj, annak más a szövege.) Jó, de miért nem gendersemleges a himnusz, és mitől lesz az?

A kirekesztés démona a szöveg harmadik sorában rejlik. Így szól: True patriot love in all thy sons command. Vagyis: Igazi honszeretet vezérli összes fiad. A szenátus döntése értelmében az ominózus harmadik sor így néz ki (az O Canadára vonatkozó Wikipédia szócikkben már az új változat található): True patriot love in all of us command. Vagyis: Igazi honszeretet vezérel mindnyájunkat.

Tehát, a korábbi O Canada csak a kanadai férfiakat szólította meg. Az új változat viszont minden kanadaihoz szól. Most már csak Kanada kormányzójának királyi jóváhagyására várnak, és ha az megvan, akkor a javaslatból törvény lesz.

Hirdetés

A szenátorok döntése egy évtizedek óta tartó vitára tett pontot. „Apróságnak tűnik, de hatalmas lépésről van szó, ami egyik legfontosabb nemzeti jelképünket illeti. Társadalmi befogadásról van szó. És büszke vagyok rá”, jelentette ki Frances Lankin kanadai szenátor.

A konzervatívok ugyan hevesen ellenezték a törvényjavaslatot, mondván, hogy ebben a kérdésben minden kanadai polgárral konzultálni kell, de hiába.

Az utóbbi évtizedek során 12 törvényjavaslatot a kanadai himnusz gendersemlegesítése kapcsán, és az utóbbi években olyan befolyásos kanadai nők is melléálltak, mint Margaret Atwood írónő és Kim Campbell volt miniszterelnök.

Hirdetés