Az Európai Bizottság szerint nem veszélyes a felsőcsertési bányanyitás

Pedig Románia semmilyen pénzügyi garanciát nem teremtett meg az Eldorado Gold Corporation projektjével kapcsolatosan. Néppárti EP-képviselők szerint újabb ciánszennyezés fenyeget a térségben.
Hirdetés

Az Eldorado Gold Corporation kanadai társaság felsőcsertési (Certejul de Sus) bányászati projektjének környezetvédelmi kockázatai kapcsán Hölvényi György és Tőkés László néppárti EP-képviselők Karmenu Vella környezetvédelmi biztoshoz fordultak. Mint ismeretes, a cég arany- és ezüstbányászati tervet indított az erdélyi, Hunyad megyei községben, amely évente több mint 1600 tonnányi nátrium-cianid alkalmazását vetíti előre, és 187 hektár erdő kiirtását feltételezi ahhoz, hogy – többek között – két zagygátat (egy 169 méter és egy 70 méter magasat) létesítsen.

A képviselők arra kérdeztek rá, hogy az érintettek tiszteletben tartják-e a vizek tisztaságára vonatkozó vízügyi irányelvet és vannak-e pénzügyi garanciák, mivel mindkettőt uniós dokumentumok írják elő.

Tőkés László sajtóirodájának tájékoztatása szerint a környezetvédelmi biztos a Bizottság nevében adott válaszában elismeri, hogy Románia mind ez idáig semmilyen pénzügyi garanciát nem teremtett meg a projekttel kapcsolatban, ennek ellenére az engedélyezést teljesen rendben valónak találta. A tagállamok számára a környezeti felelősségről szóló irányelv (azaz a 2004/35/EK irányelv) írja elő, hogy a gazdasági szereplőket pénzügyi garanciák létrehozására kötelezzék.

A közlemény emlékeztet: az Európai Parlament 2010. május 5-én elsöprő többséggel szavazta meg azt a határozatot, amely a ciántehnológiák betiltására kéri az Európai Bizottságot. Ez utóbbi mind a mai napig nem szerzett érvényt a parlament határozatának.  

Hirdetés