Jogerősen börtönbüntetésre ítélték a Kolozs megyei önkormányzat volt elnökét

Horea Uioreanu hat év négy hónapot kapott korrupció miatt.
Hirdetés

Korrupció miatt jogerősen hat év négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerdán Horea Uioreanut, a Kolozs megyei önkormányzat volt elnökét a kolozsvári táblabíróság.

A volt politikust vesztegetés elfogadása, okirat-hamisítás és pénzmosás kísérlete miatt marasztalták el.

Utóbbi vádpontot pénzmosásban való bűnsegédletről módosították a végül az ítéletben szereplő tételre.

Az ítélet így enyhébb, 2016-ban ugyanis alapfokon hat és fél évre ítélték Uioreanut.

A volt elnököt még 2014-ben vették őrizetbe a most három év nyolc hónap szabadságvesztésre ítélt Ioan Bene és a három évre börtönbe küldött Vasile Pogăcean üzletemberekkel együtt. 2015 óta hatósági felügyelet alatt álltak.

Hirdetés

Az ügyészségi közlemény szerint az exelnök 2013 áprilisa és 2014 májusa között 693 ezer lej csúszópénzt kért Pogăceantól, akinek önkormányzati megrendeléseket biztosított. Az összeg egy részét, 174 500 lejt át is vette. Benétől 300 ezer lejt követelt.

Az ügyészség arra is kitért, hogy Horea Uioreanu az önkormányzati megrendelésekből befolyó pénzösszegek 15 százalékára tartott igényt, és a kormánynál is közbenjárt azért, hogy költségvetési forrásokhoz jussanak azok a települések, amelyekkel szerződéses viszonyban állt a most őrizetbe vett üzletember vállalata.

Ioan Bene egyébként a jelenleg igencsak romos állapotban álló, impozáns kolozsvári Continental szálló tulajdonosa. Az ingatlanon ugyan az elmúlt időszakban végeztek kisebb javítási munkálatokat, de sorsa bizonytalan. A clujulcultural.ro értesülése szerint Bene egy magyar befektetési alappal tárgyalt az ingatlan eladásáról.

Hirdetés