Megtalálta a plágium ellenszerét a vadiúj oktatási miniszter

Igen, az a Valentin Popa, akinek legalább olyan nehéz a nyelvtani szám és személy egyeztetése románul, mint a magyaroknak.
Hirdetés
Nagyon le akarja vakarni magáról Valentin Popa, az új oktatási miniszter azt a képet, hogy ő pártolná vagy legalábbis tűrné a plágiumot az akadémiai berkekben. Kedden olyan miniszteri rendeletet adott ki, amely szerint minden egyetemi képzés tantervébe etika- és akadémiai feddhetetlenség-kurzust kell illeszteni a 2018/2019-es tanévtől – tájékoztat a News.ro hírügynökség.
 
Az alapképzésekbe opcionálisként, mert ott a rendelet szerint még nincs akkora szerepe az önálló alkotásnak, a mesteri és doktori képzésekbe pedig kötelező tárgyként, mert ott már nagyobb súlyt kapnak az önálló gondolatok és az önálló szövegalkotás – közli a tanügyminisztérium.
 
Az eddigi szabályozás csak a tudományos dolgozatok ellenőrzését, etikai szempontú értékelését írta elő, áll az indoklásban, anélkül azonban, hogy kötelező lett volna elsajátítani az ilyen művek megszerkesztéséhez szükséges készségeket. Vagyis a minisztérium mintha azt sugallaná, hogy a diákoknak eddig senki sem mondta, hogy jelöletlenül idézni más munkáját csalás, vétség, lopás, plágium és mint ilyen: kerülendő. 
 
Mi több, az egyetemeknek olyan etikai kódexet kell elfogadniuk, áll a közleményben, amelyben kötelező módon szerepelnek olyan oktatási, adminisztratív és technikai intézkedések, amelyek „garantálják” az államvizsga-, mesteri és doktori dolgozatok, valamint a tudományos cikkek eredetiségét, valamint szankciók az esetleges plágiumesetekre.
 
A közlemény leszögezi, hogy Valentin Popa miniszter zéró toleranciát tanúsít az etikai elvek és egyetemi munkaetika megszegése iránt.
 
A miniszter ugyanis még beiktatása előtt, a miniszteri meghallgatásáról távozva azt nyilatkozta, túl sok szó esik az olyan jelentéktelen dolgokról, mint a plágium, és ezek árnyékot vetnek a román oktatás értékeire. Úgy vélte, a törvény sem elég egyértelmű ebben az esetben, nem írja elő például az idézőjelek használatát, ő sem tanulta ezt az egyetemen. 
 
A következő diákgenerációk most már fogják.
 
Valentin Popáról már beiktatása előtt szétfutott a videó, amelyben össze-vissza töri a román nyelvet.
 
 
Ennek és kezdeti plágiumkijelentésének hatására le is mondott minden olyan tisztségéről Mircea Dumitru filozófus, a Bukaresti Egyetem rektora, amelyet a kormányzat alá tartozó, főleg etikai jellegű bizottságokban betöltött.

Hirdetés