Sorra kaszálják el az igazságügyi törvényeket

A bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvénymódosítás több helyen is alkotmányellenes.
Hirdetés
Alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság (CCR) a bírák és ügyészek jogállását szabályozó (2004/303-as számú) törvényt módosító jogszabály több rendelkezését – jelentette be kedden a taláros testület elnöke, Valer Dorneanu. 
 
Az alkotmánybíró elmondta, maratoni ülésen döntöttek, a több párt által is kifogásolt törvénymódosítás több bírálatát is elutasították, de néhánynak helyt adtak. Ezek alapján a törvényhozóknak újra meg kell határozniuk az igazságszolgáltási hibákat, a rosszhiszeműséget és a súlyos hanyagságot. 
 
Helyt adtak a Legfelső Bírói Tanács és az államfői hivatal feladatköreinek leosztását érintő kritikáknak is, ami a főügyészek kinevezését illeti, de itt Dorneanu nem bocsátkozott részletekbe.
 
Elmondta, most a különvélemények megszövegezése zajlik, majd visszaküldik a kifogásolt törvénymódosítást a parlamentnek, hogy hozza összhangba az alkotmánybíróság mai döntésével.
 
Az igazságügy megszervezéséről szóló törvény módosítását négy pontban találták alkotmányellenesnek. Az erről szóló döntést múlt héten közölték. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) működését szabályozó törvény módosításai ellen benyújtott indítványok tárgyalását február 13-ára halasztotta a testület.
 
Az igazságügyi törvénymódosításokat több ellenzéki párt is megtámadta az alktománybíróságon. A bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvénymódosítás ellen a Legfelső Bíróság is kifogásokat nyújtott be a taláros testülethez.

 

Hirdetés