Románia ösztöndíjakkal segíti az ukrajnai román diákokat

A bukaresti kormány így szeretné biztosítani az Ukrajnában élő románok jogát nyelvi identitásuk megőrzéséhez.
Hirdetés

Románia ösztöndíjakat nyújt az Ukrajnában anyanyelvükön tanuló román diákok számára, tanáraiknak pedig ingyenes romániai továbbképzést biztosít – erről csütörtöki ülésén fogadott el határozatot a bukaresti kormány.

A külhoni románok minisztériuma (MRP) az első szakaszban ezer tanulmányi ösztöndíjat nyújt havi kétszáz lej értékben a kiváló eredményekkel rendelkező, ukrajnai állandó lakhellyel rendelkező, az ukrajnai közoktatásban – részben vagy minden tantárgyat – román tannyelven tanuló diákok számára. A minisztérium továbbá háromszáz ukrajnai román iskolában oktató tanárnak fizeti a romániai továbbképzés költségeit: ez utóbbi programot a kolozsvári, szucsávai, jászvásári és galaci tudományegyetemeken szervezik meg.

A továbbképzésre magukat román identitásúnak valló, ukrajnai munkahellyel rendelkező tanárok pályázhatnak. Kiválasztásukban az ukrajnai román szervezetek fogják támogatni a romániai egyetemeket.

A csütörtökön elfogadott határozattal a bukaresti kormány biztosítani akarja az Ukrajnában élő románok jogát nyelvi identitásuk megőrzéséhez, ezt pedig az anyanyelvű oktatás támogatásával szándékszik elérni – zárult a román kormányközlemény.

Az ukrajnai Csernyivci megyében a román oktatási tárca adatai szerint 63 román tannyelvű iskola működik, ezek közül 3 gimnáziumban és 19 elemi iskolában ukrán tannyelvű osztályok is vannak. Kárpátalján további 12 önálló anyanyelvű iskolája van a román közösségnek. A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnában 400 ezer román él.

Hirdetés