Mátyás, az Igazságos „belovagol” Erdélybe

Mégpedig a Mátyás király-emlékév keretében. A közelgő rendezvénysorozatról tájékoztattak a szervezők.
Hirdetés

A Mátyás király-emlékév kolozsvári sajtótájékoztatóján az emlékév tanácsadói testületének tagjai és szervezői arról számoltak be kedden délelőtt, mire számíthat a nagyérdemű közönség e jeles esztendőben. Jelen voltak: Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatónője, Mile Lajos főkonzul (Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa), Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Gaal Gergely, a magyar országgyűlés képviselője, illetve Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke. Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke betegség miatt nem tudott jelen lenni az eseményen.

Macalik Arnold, Csibi Krisztina, Gáll Gergely, Mile Lajos és Lomnici Zoltán (Vakarcs Loránd fotója) 

A jelenlevők beszámoltak arról, hogy a tavaly decemberben hivatalosan bejelentett Mátyás király-emlékév egyik kiemelt helyszíne Erdély, ezen belül pedig Kolozsvár lesz. De hát ez némiképp érthető is, tekintettel arra, hogy a sajtótájékoztatót is abban az épületben tartották, ahol 575 évvel ezelőtt Hunyadi Mátyás megszületett. 

Mátyás király Magyarország, a határon túli területek, illetve a tágabban értelmezett régió legfontosabb alakja,

ezért méltó módon kell megünnepelni, különösen Erdélyben és különösen 2018-ban, amikor a románok az egyesülést ünneplik. Ám ezt nem valamiféle ellencsapásként kell értelmezni. Mátyás király mindannyiunk közös öröksége, magyaroké és románoké egyaránt. És az Igazságosnak nevezett király korábban is integráns alak volt, tehát idén is az tudna lenni. Igaz, nem tudni, mikor volt nehezebb dolga: korábban, avagy most.

Az emlékév programsorozatának módszertana két fő irányvonalat követ: egyrészt Mátyás király korának megismertetése a cél, másrészt az, hogy a szellemi örökséget élményszerűvé, vonzóvá tegyék. Ennek érdekében vándorkiállításokat, konferenciákat, ismeretterjesztő előadásokat és játékos, interaktív bemutatókat fognak szervezni az emlékév során, melynek zárórendezvényére idén szeptemberben, a Hunyad Megyei Magyar Napok keretében kerül majd sor.

Hirdetés

Kitérnénk kicsit Lomnici Zoltán beszédére, aki kétszer is felemlegette az őshonos kisebbséget akasztással fenyegető román ex-miniszterelnököt, Mihai Tudosét. Ebben az országban Lomnici szerint idén meg kell emlékezni Erdély megszállásának 100. évfordulójáról is. (Igen, ez az, amit a románok nagy egyesülésnek neveznek.) Lomnici szerint a Mátyás Emlékév elegáns válasz az említett aktusra. 

Az mindenesetre tény, hogy Hunyadi Mátyás államalkotó király volt, erős Magyarországot teremtett, és nem csak Magyarországot, egész Európát is védte az oszmán birodalom terjeszkedése ellen. Ugyanakkor meghonosította a reneszánsz kultúrát az országban. Az is elmondható, hogy

Mátyás király a közép-európai népek összefogásának szimbóluma.

Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke bemutatta a 26. Mátyás Napok programját: idén is zenével, tánccal, képzőművészettel és játékkal jelentkezik a rendezvény, azonban a szervezők igyekeztek lefújni a port a hagyományról.
Az első nap (február 23., péntek) rögtön egy premierrel indul. Kolozsváron ugyanis eddig egyetlen, Mátyás királyról elnevezett terem sem volt. És a Sapientia EMTE Tordai úti épületének aulája eddig névtelenül állt. Hát ennek véget vetnek. Mátyás terem lesz a neve. Ugyanott Lupescu Radu történész tart előadást, amelyet reneszánsz táncok követnek az előcsarnokban.
A szombati nap (február 24.) elsősorban a gyermekeké lesz, de persze nem csak. Könyvillusztráció-kiállítás, hagyományos táncház Both József és Both Zsuzsa irányításával, Mátyás királyról szóló animációk, főtéri vándorkiállítás, kórusművek, no meg a nap egyik fénypontja, egy látványos utcai felvonulás a Farkas utcai református templomtól Kolozsvár főterén át (ahol egy fényjátékot csodálhat meg a közönség) Mátyás király szülőházáig, ahol Bordos László Zsolt képeit vetítik az épületre.
A zárónapon (február 25., vasárnap) reneszánsz hangversenyeket szerveznek. Vannak még alakulóban levő programpontok, például az a terv, hogy a jövőben Mátyás király születésnapján a kolozsvári városháza tornyából ne a megszokott Enescu-melódia szóljon, az idő múlását hírül adandó, hanem reneszánsz zene. 

A további programokról, a Mátyás király jegyében zajló idei Kolozsvári Magyar Napokról a későbbiekben tartanak tájékoztatót a szervezők.

Éljen tehát a Mátyás-emlékév, és éljen a Király!

Hirdetés